Senator for delstaten Maine, Susan Collins, beskriver Bob Corker som en glimrende politiker og en dyktig leder av Senatets utenrikskomité.

-Jeg tror alle republikanere i Senatet er enige om at presidenten har vært svært ukonvensjonell i en rekke politiske saker, noe som har skapt kaos og usikkerhet. Han har liten erfaring fra politisk styring eller miltær ledelse, sier Collins til DN.

Den moderate og mektige republikaneren vil ha slutt på ordkrigen i sosiale medier. Hun vil helst at partiet skal konsentrere seg om å løse politiske saker.

-Jeg håper Trump snart lærer at ordene han bruker får enorm betydning, sier hun til DN.

Dypt splittet parti

Det er ventet høy temperatur når president Donald J. Trump skal diskutere partiets forslag til skattereform i kongressen tirsdag ettermiddag amerikansk tid.

I forkant av møtet har ordkrigen mellom Senatets utenrikskomitéleder Bob Corker og Trump eskalert på Twitter.

President Donald Trump.
President Donald Trump. (Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/NTB scanpix)

Bakgrunnen for de verbale angrepene er Corkers ferske uttalelser om at han «ikke ville finne på å støtte Trump som president hvis han får muligheten igjen.»

- Det er helt utelukket, uttalte han i et intervju med CNN.

Senatoren fra Tennessee, som ikke stiller til gjenvalg, mener Trump er en løgnaktig president.

-Presidenten fornedrer nasjonen vår. Han har problemer med sannheten i en rekke saker.

Finansmannen Phil Murphy får politisk drahjelp av Obama dnPlus

Ordkrig på Twitter

Presidenten har tidligere anklaget Corker for å sabotere arbeidet internt med å jobbe frem skattereformen.

Etter intervjuet med CNN gikk Trump til nye angrep mot Corker. Trump beskriver Corker som en inkompetent leder for utenrikskomiteen

Konflikten mellom de to startet i begynnelsen av oktober. I et intervju med New York Times uttalte Corker at Trump styrer landet som et realityshow og at Det hvite hus har utviklet seg til å bli en barnehage for voksne.

Corker uttrykte også frykt for at Trumps uttalelser mot andre land kan lede til en tredje verdenskrig.

Trump skal ha blitt rasende over uttalelsene og gikk til en rekke motangrep mot Corker på Twitter.

Misnøye mot Trump

Corker er ikke alene om å være frustrert over Trumps lederstil. En rekke amerikanske medier med godt kildeinntak i Washingtons maktkorridorer rapporterer om en økende misnøye med president Donald J. Trump i partiets egne rekker. Misnøyen skal blant annet skyldes presidentens ustabile oppførsel i Det hvite hus.

Mens bråket i Det republikanske partiet eskalerer, haster det for Trump få gjennomslag for skattereformen.

Trump har hittil få politiske seire å vise til. Dette til tross for at republikanerne har sikret seg flertallet i begge Kongressens kamre.

Gjennom skatteformen håper Trump-administrasjonen å skape flere arbeidsplasser og sikre økonomisk vekst.

Hovedpunktene i forslaget er kutt i selskapsskatten fra 35 til 20 prosent, samt betydelige lettelser i inntektsskatten for nesten alle grupper.

Totalt innebærer den foreslåtte reformen skattekutt på nærmere 1.500 milliarder dollar.

Republikanere i kulden

Den dype splittelsen i det republikanske partiet har også kommet til syne ved at en rekke profilerte republikanere har havnet i kulden hos president Trump.

Senatorene John McCain, Lisa Murkowski og partiets majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, fikk alle så ørene flagret da Kongressen sa nei til å skrote president Barack Obamas helsereform.

McConnell og Trump holdt imidlertid en felles pressekonferanse i forrige uke hvor de skrøt veldig av hverandre og ga inntrykk av at det ikke var noe ondt blod mellom dem.(Vilkår)

TV 2-redaktør letter på sløret
– Da møtte vi opp på et klokkeslett og satt oss ned foran tv-en, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække som husker tilbake på starten av TV 2 for 25 år siden.
01:32
Publisert: