Ifølge Dagsavisen har forslaget om å myke opp regelverket for skip som seiler under internasjonalt flagg, skapt debatt. 

Med forslaget får Color Line, som i dag er registrert i det norske skipsregisteret NOR, tillatelse til å flytte skip det til det norske internasjonale skipsregisteret NIS. Det betyr at rederiet kan ansette utenlandsk mannskap på utenlandske lønnsvilkår, ifølge Sjømannsforbundet. 

De hevder de internasjonale lønningene for matroser ligger på 35 kroner timen, mot 160 kroner i Norge.

- På tide med timeout

Arbeiderpartiets Else-May Botten sier det er på tide at næringsminister Monica Mæland (H) tar en timeout.

– Er det sånn at Norge skal være et foregangsland for å sette norske sjøfolk på land og importere billig utenlandsk arbeidskraft? Hvis ikke, må Mæland rydde opp.

Ove Trellevik (H) sier Ap må sette seg inn i saken, og karakteriserer Bottens versjon av saken som riv ruskende gal. Videre sier han at utvalget forventer at rederiet vil sikre NOR-betingelser for norsk dekk- og maskinmannskap, samt lederstillinger.

– Med lønninger ned i 35 kroner timen er det ingen som vil reise med Color Line, mener Trellevik.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.