– Dette er en alvorlig sak som impliserer både regjeringen og statsråder, sier Freddy André Øvstegård som representerer SV i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Han beskriver opplysningene og norske Kongsbergs rolle som «oppsiktsvekkende».

– Et norsk, statseid selskap har solgt utstyr som kan være rigget for spionasje. Nå er det viktig å få vite om Kongsberggruppen og eventuelt norske myndigheter har visst om dette, sier Øvstegård.

Saken om amerikansk etterretnings hemmelige eierskap i det sveitsiske selskapet Crypto AG, og riggingen av utstyr som er solgt til over 100 land, har gått verden rundt denne uken.

«Århundret spionasjekupp»

Den omfattende spionasjevirksomheten ved hjelp av utstyr fra Crypto AG skal ha fortsatt helt frem til 2018, ifølge den amerikanske avisen Washington Post. Saken omtales som «århundret spionasjekupp», i en CIA-rapport avisen har gjengitt.

Allerede i 2015 fortalte DN om det tette samarbeidet mellom Crypto AG og de amerikanske etterretningstjenestene NSA og CIA. Avsløringen berører også norske aktører. Våpen- og kommunikasjonsselskapet Kongsberg, hvor staten eier 50 prosent av aksjene, har i en årrekke brukt Crypto AG som underleverandør i utstyret selskapet har solgt til tredjeparter.

Oljerike araberland, og land utenfor Nato, har vært blant de viktigste kundene for taktisk kommunikasjonsutstyr fra Kongsberg. Oman, Kuwait, Saudi-Arabia, Egypt, Qatar, De arabiske emiratene og Bahrain har alle kjøpt utstyr fra Kongsberg, viser børsmeldinger fra selskapet.

– Alvorlig

Tirsdag annonserte sveitsiske myndigheter at de har startet etterforskning av Crypto AG, som inntil 2018 hadde hovedkontor i byen Zug.

Nå varsler Øvstegård at SV vil følge opp saken i Norge og kreve svar av norske myndigheter.

– SV kommer til å ta tak i dette med en gang, allerede i dag, og vurdere hvordan saken bør følges opp i Stortinget. Vi må vurdere om det er riktig å reise saken som en egen sak i Kontrollkomiteen, eller om den hører hjemme Forsvarskomiteen eller Næringskomiteen, sier Øvstegård.

– Tror du det er mulig å få svar på dette?

– Jeg forutsetter at når Stortinget spør, så får Stortinget svar.

– Om det blir i gradert form eller offentlig er noe vi må komme tilbake til. Men dette er så alvorlig at Stortinget må få vite, sier han.

Les DNs dokumentar fra 2015: Den skjulte partneren

Kryptering

Kongsberg har kjøpt en krypteringsenhet ved navn CD510 av det sveitsiske selskapet Crypto AG. Enheten har inngått som en del av kommunikasjonsutstyret Kongsberg har solgt til land over hele verden.

Så sent som i 2016 tilbød Kongsberg CD510-enheten i sin produktportefølje, ifølge selskapets egen arkiverte hjemmeside. Kommunikasjonsdirektør i Kongsberg, Ronny Lie, opplyser til DN at selskapet inngikk samarbeid med Crypto AG i 1998 og avsluttet forholdet for «om lag ti år siden». Senere korrigerer han sitt svar og sier de ved en ytterligere sjekk også har «funnet en mindre leveranse fra 2014».

– Har Kongsberg visst hvem som i realiteten kontrollerte Crypto AG?

– Vi har hele tiden etter vi inngikk samarbeide i 1998 forholdt oss til selskapets sveitsiske administrasjon, svarer Lie.

DN spurte næringsminister Iselin Nybø om hun vil følge opp saken, siden Nærings- og fiskeridepartementet eier 50,0 prosent av Kongsberg. Nybø svarer slik via e-post:

- Staten legger i sin eierutøvelse og oppfølging av selskapene til grunn selskapslovgivningens ansvars- og rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder. Styret og daglig leder har ansvar for å forvalte selskapet, inkludert for at selskapet drives innenfor gjeldende lover og regler. Staten på sin side har klare forventninger til selskapene om blant annet at de er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet. Som aksjeeier har Nærings- og fiskeridepartementet jevnlig dialog med selskapene, skriver næringsminister Iselin Nybø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.