– Mange dansker er stresset, deprimerte og utbrente. Dere har sikkert samme utfordringer i Norge; folk jobber seg syke. Det må vi så gjøre noe med. Derfor foreslår vi å kutte fra 37 timers arbeidsuke til 30, sier Uffe Elbæk leder av det danske partiet Alternativet.

Kjøttfri dag

Grunnleggeren av og tidligere rektor ved en av 90-tallets mest omtalte utdanningsinstitusjoner, Kaospilotene i Århus, er på vei fra valgbesøk i Roskilde til valgmøte i København. Senere blir det liveshow og debatt i sentrum hvor Elbæk nok en gang skal forklare det kritikerne kaller totalt utopisk politikk som vil føre Danmark lukt ut for stupet økonomisk. Særlig det med kutt i arbeidsuken har skapt overskrifter. Akkurat som flertallet av danskene satte rødpølsa i halsen da Elbæk foreslo å innføre én kjøttfri dag i uken og sikre totalt økologisk landbruk innen 2040.

– Det er ingen som er uenige i at vi må gjøre noe med miljøutfordringene. I Alternativet forsøker vi å tenke nytt og komme med noen konkrete forslag, sier han og kan per dags dato notere seg en oppslutning på over fire prosent – noe som mot alle odds sikrer nykommeren opp til flere plasser i danskenes folketing Christianborg.

Lei regneark og reformer

På torsdag går danskene til valg. Det ligger an til valgthriller mellom sittende statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne og leder for Venstre, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Mannen som kan vippe Thorning tilbake i sikkerhet heter Uffe Elbæk. At Thornings tidligere kulturminister skulle bryte ut av partiet Radikale Venstre for to år siden, for så å starte et grønt parti hvis partiprogram er laget på idédugnad med diverse kreative leker som verktøy – hadde ingen sett for seg. I alle fall ikke at de raskt ville passere sperregrensen på to prosent og bli et parti både forskere og kommentatorer nå advarer kritikerne mot å latterliggjøre.

– For bare to måneder siden ville alle sett dette som en umulighet, men Elbæk har uventet truffet en tidsnerve, sier valgforsker Rune Stubager ved Århus Universitet.

– Det er stor grad av mistillit til politikerne i den danske befolkningen, og Elbæk stiller med en helt annen retorikk. Han er imot skittkasting og holder på det grønne perspektivet som mange mener den sittende regjering har glemt. Det er mange dansker som i likhet med Elbæk selv er lei regneark og tørre reformer. Dette scorer Alternativet velgere på blant akademikere fra den kreative klassen. Folk innenfor medier, kommunikasjon, lærere, kunstnere og studenter synes Elbæks tanker og forslag er forfriskende. Han stjeler mange velgere fra sitt gamle parti Radikale Venstre, sier Stubager.

Likevel er forskeren usikker på om Elbæk beholder medvinden på torsdag når det virkelig gjelder.

– Han kommer nok over sperregrensen, men om det blir så høyt som det ligger an til nå er jeg tvilende til.

Ville økonomer

Kommentatorer har pekt på at Elbæk har fått holde på i fred fordi rød blokk har sett han som en alliert stemmesanker, mens de konservative partiene i opposisjon har ansett han som ufarlig og konsentrert seg om mer truende motstandere. Elbæk bryr seg ikke så mye om taktisk valgkamp og smiler oppgitt over dagens politiske retorikk.

– Vi må begynne å snakke sammen i stedet for å kjøre konfliktlinje hele veien. Et av problemene for demokratiet i Danmark i dag er at svært få unge mennesker ønsker å gå inn i politikken. De som likevel velger det er så like av utdannelse og bakgrunn at forskjellene til syvende og sist ikke blir særlig store uansett om man stemmer rødt eller blått, sier Elbæk.

– Kritikerne mener din politikk vil koste Danmark nærmere 300 milliarder kroner?

– Det er et helt vilt tall som andre økonomer avviser. Samtidig som vi får kritikk fra økonomer får vi støtte fra økonomer. Jeg sier som Gandhi: Utfordrer du makten vil du først bli usynliggjort, deretter latterliggjort og til slutt angrepet. Etter det vinner du, sier Uffe Elbæk.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.