Christian Sutter-Pekonen (65) står i utkanten av flyplassen i Zürich med blikket festet mot himmelen. Statsledere og toppsjefer har begynt å strømme hit i privatfly, på vei mot World Economic Forum i den sveitsiske alpebyen Davos. Det er bare ett fly Sutter-Pekonen savner, Air Force One med president Donald Trump.
– Da kunne jeg ha vist ham fingeren, sier han.
Sutter-Pekonen er en av flere faste «plane spotters» som betrakter World Economic Forum som et årlig høydepunkt. Her på skueplassen like ved rullebanen står rundt hundre flyentusiaster og lar det falle ett og annet ord om storpolitikk mellom flyobservasjonene.
– Jeg har ikke mye godt å si om Macron heller, sier Sutter-Pekonen.
Både USAs og Frankrikes presidenter uteblir nemlig fra årets møte i Davos for å ta seg av utfordringer på hjemmebane, for øvrig i likhet med statsministrene Theresa May og Erna Solberg.
Trøbbel i luften
De nevnte regjeringssjefene er ikke alene om å ha problemer å slite med. Ifølge en global toppsjefundersøkelse som årlig publiseres av konsulentkjempen PwC ved oppstarten av elitetreffet i Sveits, er det markant større pessimisme å spore også i næringslivet. Andelen toppsjefer som venter fall i den økonomiske veksten har steget fra bare fire prosent i fjor, til 29 prosent i år.
Meningsmålingen ble gjennomført blant 1378 toppsjefer i september og november, altså før den begredelige avslutningen på børsåret.
Norgessjef Leif Arne Jensen i PwC tror det er de langsiktige effektene av både Trump-valget, brexit, proteksjonisme og handelskrig som er begynt å tære på optimismen i næringslivet.
– For et år siden var det en del optimisme fremdeles. I USA var det prosjekter innenfor infrastruktur og reformer som ga aktivitet. Nå ser vi de lengre konsekvensene av veivalg som er gjort, gjennom blant annet handelskrig mellom USA og Kina og brexit. Det påvirker verdens ledere, man ser at det man fryktet i fjor faktisk har skjedd, sier Jensen.
PwC har gjennomført sin topplederundersøkelse i 22 år, og hevder at stemningsindikatorene i tidligere undersøkelser har samsvart godt med påfølgende utvikling. Denne gang har 1378 toppsjefer i 90 land deltatt, hvorav rundt 50 i Skandinavia.
– Det er kommet en realitetsorientering etter betydelig optimisme i fjorårets undersøkelse. Topplederne predikerer både lavere global vekst og lavere vekst i egne virksomheter. Prediksjonsverdien har historisk vært meget høy. Det er derfor svært interessant at årets undersøkelse viser et fall i veksten som er større enn hva ledende prediksjoner for øvrig viser, sier Jensen.
PwC peker på fem store grunner til bekymring. Det handler om økende ulikhet globalt, om disrupsjon i forretningsmodellene, om skjev demografi, om populisme og svekket tillit til institusjoner i mange land.
– Tillit er kanskje den viktigste bestanddelen i økonomisk vekst, sier Jensen, og håper Norge kan ha et fortrinn i så måte.
Seg selv nok
Som resultat er både virksomheter og toppsjefer blitt mer innoverskuende nå, ifølge PwC-sjefen. Færre bedrifter er interessert i stor internasjonal ekspansjon. Nå handler det mer om å kutte kostnader.
– Det som skjer når en blir mer usikker, er at en samler flokken rundt leirbålet og søker det trygge. Det er veldig enkel retorikk en kan bruke. Denne innoverskuenheten preger verdens ledere. Fokus er flyttet fra eksistensielle temaer til verdikjedeoptimalisering og sourcing-strategier. Og investeringene skjer lokalt fremfor globalt, sier Jensen.
Han mener et innoverskuende næringsliv er problematisk, særlig hvis en skal få løst globale problemer knyttet til alt fra fattigdom til miljø.
– Det er utfordrende. Næringslivet har samfunnsansvar. En har kollektivt ansvar utover det å generere bunnlinje. Et innoverskuende næringsliv er for det første ikke bra for utviklingen i global vekst og handel, og definitivt ikke bra i en tid hvor vi må løse felles globale utfordringer, sier Jensen.
I så fall kan det se stygt ut for den bærende filosofien bak World Economic Forum. Tanken bak Davos-treffet har vært at de rikeste, mektigste og klokeste i verden skulle komme sammen for å ta samfunnsansvar.
I utallige parallelle sesjoner og konferanser skal de diskutere alt fra helse og digital økonomi til plastforurensning. Medlemmene av denne eliten har kollektivt gått under kallenavnet «Davos Man», og har stått for det motsatte av den nye populismen, proteksjonismen og nasjonalismen.
Helikopterstøy
Mandag ettermiddag er det helikopterstøy, dyp snø og stort sikkerhetsoppbud som preger Davos idet DN ankommer byen. Selv om statsminister Erna Solberg uteblir for å danne regjering hjemme, er den faste gjengen av norske toppsjefer på plass når Telenor inviterer til den tradisjonelle fonduemiddagen på hotell Seehof mandag kveld. Både Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg, Telenor-sjef Sigve Brekke, Yara-sjef Svein Tore Holsether og DNB-finansdirektør Kjerstin Braathen var ventet, samt miljøforkjempere som Gunhild Stordalen og Nina Jensen. Ferd-styreleder Johan Andresen og Orkla-styreleder Stein Erik Hagen er andre faste Davos-gjester.
Investor Jens Ulltveit-Moe har derimot sluttet å komme. Forretningsfolk må betale et par hundre tusen kroner bare i inngangsbillett, pluss betale minst det dobbelte for et medlemskap i World Economic Forum.
– Koster mer enn det smaker, skriver Ullveit-Moe på sms om arrangementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.