MDG fremmet tirsdag morgen et dokument 8-forslag på Stortinget om at Equinors USA-investeringer skal granskes av en egen kommisjon, som følge av DNs avsløringer om at selskapet har tapt 200 milliarder kroner i USA over en 20 års periode.

– Vi mener det skal opprettes en granskningskommisjon for å undersøke både eierdialogen og eierstyringen med daværene Statoil, med utgangspunkt i utenlandsinvesterings-delen, sier Bastholm til DN.

Saken skal oversendes til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som må ta stilling til hvordan de skal følge opp kravet fra MDG.

For stor sak for Stortinget

Bastholm mener det ikke er nok dersom dette blir en sak i kontrollkomiteen.

– Det blir bare som å skrape rim av isfjellet. Det som kommer frem i DNs saker har vært så oppsiktsvekkene og graverende. Dette er en stor sak som krever uavhengighet, et arbeid over tid utført av en kompetent granskningskommisjon, sier Bastholm.

«En slik kommisjon vil også, om nødvendig, få lovhjemmel til for å få tilgang til opplysninger og dokumenter som trengs for å komme til bunns i saken», heter det i forslaget fra MDG.

Bastholm mener man må få lagt på bordet hvilken dialog Equinor har hatt med sin største eier, staten.

– Når de har tapt så mange penger på vegne av fellesskapet, må vi få vite hvilken dialog det har vært med myndigheten slik at vi kan unngå at dette skjer i fremtiden.

Dersom MDG får viljen sin, vil en granskningskommisjon være uavhengig av Stortinget og utføre sitt oppdrag selvstending, men likevel rapportere direkte til Stortinget.

Enormt tillitsbrudd

Olje- og energiminister Tina Bru (H) hadde igår ettermiddag Equinor inne på teppet i departementet. Etter møtet sa Bru at kritikken selskapet har fått, har vært riktig og at USA-satsningen har vært dårlig forretning. Equinor selv har varslet at det fremover vil rapportere om USA-satsningen på en bedre måte, og at staten som eier burde vært informert om kulturproblemene selskapet støtte på.

For Bastholm holder ikke dette:

– Saken er et enormt tillitsbrudd fra Equinors side. For å kunne gjenreise den, må vi skjønne hva som har skjedd, og lære av det. Jeg mener det er av allmennhetens interesse at dette gås gjennom. Hvis formålet i USA ikke var å tjene penger, hvorfor har man da gått inn i store, miljøfiendtlige prosjekter? Det vil jeg vite - derfor vil vi ha en granskning - men også for å utelukke mistenksomhet, sier Bastholm.

SV har krevd at Bru kommer til Stortinget for å redegjøre om saken, og åpnet opp for at saken kan havne på kontrollkomiteens bord. Senterpartiet har støttet SV i ønsket om en redegjørelse, mens Ap på sin side har stilt Bru spørsmål, og ikke konkludert hvordan de ønsker at saken skal tas videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.