Etter at det var nærmest dødt løp på meningsmålingene Sifo lager for Sveriges Radio i mai, har den rødgrønne alliansen rykket fra de borgerlige i løpet av de siste månedene.

På den ferskeste, publisert tirsdag, gjør Miljöpartiet et nytt byks vekk fra sperregrensa (+0,7 prosentpoeng) og får en oppslutning på 6,2 prosent. Socialdemokraterna går også opp, og ligger an til å få en oppslutning på 25,5 prosent.

Dersom valgresultatet 9. september blir slik Sifos måling tyder på, vil den rødgrønne blokken bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet få en samlet oppslutning på 41 prosent.

Borgerlig oppslutning på 37,7%

På borgerlig side går både Moderaterna (-0,3), Centerpartiet (-0,2) og Liberalerna (-0,4) tilbake på målingen. På den annen side går Kristdemokraterna markert opp (+0,9) og havner over sperregrensa med 4,2 prosents oppslutning. Til sammen får den borgerlige blokken en oppslutning på 37,7 prosent.

Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach tror KD har tatt stemmer fra Moderaterna.

– Det er vanskelig å si hva årsaken er, men det kan godt være slik at nå begynner valget å nærme seg og partileder Ebba Busch Thor har fått være med på flere debatter og utspørringer. Valginnspurten er jo en sjanse for småpartiene, sier han.

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna er for andre måned på rad nest største parti på Sifos måling, selv om de går ned fra 19,8 til 19 prosent.

Målingen er basert på 6.970 intervjuer gjennomført mellom 13. og 24. august, og er et gjennomsnitt av målinger utført av Novus, Kantar Sifo og Ipsos.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: