Den demokratiske kongresskvinnen Maxine Waters har i et brev bedt sin republikanske kollega Jeb Hensarling om å sende en stevning til Deutsche Bank. Dette skriver Bloomberg.

Hensarling er leder av finanskomiteen i Representantenes hus, mens Waters er demokraten med høyest rang i komiteen. 

Waters ønsker blant annet at den tyske banken skal sende sin interne gjennomgåelse av lånene til Trump, som ifølge Bloomberg lånte over 300 millioner dollar før han kastet seg inn i politikken. Kongresskvinnen vil også se Deutsche Banks interne dokumenter om bankens rolle i overføringer av milliarder av dollar fra Russland til Vesten gjennom såkalt «mirror trading».

Mirror trading-skandalen har så langt tvunget Deutsche Bank til å betale 670 millioner dollar i et forlik med amerikanske og britiske tilsynsmyndigheter. Dette er fjerde gang Waters forsøker å undersøke banken. Tidligere i år kontaktet hun bankens administrerende direktør, John Cryan. Banken svarte at den kunne ville gi dokumentene om en stevning kom fra Kongressen og komiteens leder. 

Vet fortsatt ikke

«Mer enn fire måneder etter at vi for første gang ba deg undersøke Deutsche Banks russiske hvitvaskingsordning, vet vi fortsatt ikke hvem som deltok eller tjente på det», står det i brevet, som er undertegnet av Waters og fire andre demokrater. 

Deutsche Bank har uttalt at banken er innstilt på å samarbeide.

Donald Trump på en pressekonferanse i Bedminster lørdag. Presidenten kan bli et tema i nok en etterforskning, om demokratene får det som de vil. 
Donald Trump på en pressekonferanse i Bedminster lørdag. Presidenten kan bli et tema i nok en etterforskning, om demokratene får det som de vil.  (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix)

Ifølge Bloomberg er brevet et tegn på økende frustrasjon blant demokratene i komiteen og andre komiteer i Representantenes hus. De skal oppleve at republikanerne som styrer overser tilsynsansvaret deres i saker som gjelder president Trump. 

Kongressmann Bob Goodlatte har avvist at justiskomiteen han leder skal undersøke bånd mellom Trump-kampanjen og russiske forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget, sparkingen av FBI-direktør James Comey og inhabiliteten til justisminister Jeff Sessions. 

Goodlatte mener at det allerede er mange nok etterforskninger, ifølge Bloomberg.

Etterretningskomiteene i både Senatet og Representantenes hus undersøker Russland-forbindelsene. Det samme gjør spesialetterforsker Robert Mueller. 

Inngikk forlik

Deutsche Bank inngikk i januar et forlik etter en sak om ulovlig trading i Russland. Gjennom denne tradingen hjalp Deutsche Bank sine russiske kunder med å gjøre russiske rubler til dollar i utlandet, skriver Bloomberg. Dette skjedde ved at Deutsche Bank assisterte kundenes kjøp av aksjer i Russland for lokalvaluta, samtidig som de solgte samme andel aksjer i London. 

Det er ikke ulovlig i seg selv, men bankene som gjør det må følge nøye med på når pengene krysser grenser og samtidig følge åpenhetsregler. Deutsche Banks handlinger skal ha gjort at korrupte tradere slapp unna tilsynsmyndighetene, og i det skjulte overførte over ti milliarder dollar ut av Russland, ifølge Bloomberg. 

I et dokument signert av finansinstitusjonen erkjennes det også at en ansatt ved Moskva-filialen deres ble bestukket gjennom betalinger til kona på 250.000 dollar. 

Saken har tatt en politisk vending på grunn av Russlands angivelige påvirkning av det amerikanske presidentvalget og at Trump er en av Deutsche Banks største kunder. I tillegg etterforskes Trump-kampanjen for bånd til Russland. (Vilkår)

Solberg og Støre møttes til valgkampens første store statsministerduell
Les Kjetil B. Alstadheims skisse i linken under.
00:32
Publisert: