Facebook-siden Sørlandsnyhetene, med netthandelsgründer Einar Øgrey Brandsdal som finansiell støttespiller, fikk på kort tid over 20.000 følgere. En rekke anonyme innlegg stemplet den politiske eliten i Kristiansand som både korrupte, preget av kameraderi og hemmelighold.

Nettstedet fikk i stor grad holde på uten særlig motstand fra politikere eller andre som ble hengt ut. Det angrer Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) på. Han var selv en av dem som fikk mest juling.

Burde tatt ut søksmål?

– Det er åpenbart at Sørlandsnyhetene og deres spredning av falske beskyldninger og konspirasjoner om korrupsjon og kameraderi fikk enorm utbredelse og store konsekvenser for valget. I ettertid er jeg ikke i tvil om at vi burde ha tatt dette på alvor og gått i klinsj med nettstedet, mener Furre.

– Tenker du da rettslige skritt slik Steinar J. Olsen i Stormberg nå har gjort mot Einar Øgrey Brandsdal venn, dekkselger Tommy Sharif?

– Ja. Men så er det jo sånn at de fleste politikerne ikke har midler til slike rettslige prosesser. Dermed fikk Sørlandsnyhetene holde på altfor lenge. Vi burde ha stoppet dem lenge før. Vi burde dessuten langt tidligere ha definert Demokratene, som fikk boltre seg fritt hos Sørlandsnyhetene, som vår hovedmotstander i valgkampen, erkjenner Furre.

En av de mest sentrale skribentene på Sørlandsnyhetene var Nils Nilsen, som ble valgt inn i bystyret i Kristiansand for nettopp Demokratene.

DN har forsøkt å få en kommentar fra Sørlandsnyhetene uten å lykkes.

Ingen har flertall

I kommunevalget fikk Demokratene med eks-Frp-er Vidar Kleppe i spissen 13,5 prosent av stemmene og ti av 71 medlemmer i det nye bystyret. Kleppes parti havnet dermed på vippen mellom de to tradisjonelle partiblokkene i sørlandsbyen. Og Harald Furres dager som ordfører ser ut til å være talte ettersom Ap, SV, Rødt, MDG, Folkelista og sist Senterpartiet har signert en samarbeidsavtale.

Den innebærer at Jan Oddvar Skisland, som tidligere var KrF-ordfører og siden meldte overgang til Arbeiderpartiet, blir den rødgrønne blokkens ordførerkandidat. Men denne blokken har ikke flertall med deres 32 representanter. Senterpartiet har inngått samarbeidsavtalen med forbehold om at blokken klarer å skaffe et forpliktende flertall. Det er kun mulig dersom minst fire representanter fra Demokratene støtter Skisland som ordfører. Så langt har ingen av blokkene villet forhandle med Vidar Kleppe og Demokratene.

– Det ser ut til at løpet er kjørt for vår del, ja, selv om Senterpartiet har et forbehold som gjør at de i realiteten ikke har noen avtale, mener ordfører Furre.

– Og ingen konstellasjoner vil kunne få flertall, heller ikke om Senterpartiet skulle bytte side og støtte den borgerlige siden med Høyre, KrF, Venstre, Frp, Pensjonistpartiet og Partiet de Kristne som da også vil ha 32 representanter?

– Det er korrekt, sier Furre.

Vidar Kleppe og Demokratene fikk 10 av de 71 representantene i det nye bystyret i Kristiansand og havnet dermed på vippen.
Vidar Kleppe og Demokratene fikk 10 av de 71 representantene i det nye bystyret i Kristiansand og havnet dermed på vippen. (Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix)

Klart for en thriller

Vidar Kleppe i Demokratene signaliserer at Arbeiderpartiets Jan Oddvar Skisland ligger best an til å bli ordfører, fordi den rødgrønne blokken blant annet har forpliktet seg til ikke å flytte havnen, utrede et sentralt veikryss nær sentrum på nytt og ikke øke tilskuddet til den omstridte kunstsiloen som er under bygging.

– Ja, den blokken ligger nærmest det vi står for. Og med den blokken får vi også gjennomslag for ett av våre valgkampløfter, nemlig at Harald Furre må gå. Men alt er fremdeles åpent, sier Kleppe til DN.

– Alt handler om hva de andre partiene vil komme oss i møte på av politiske saker. Så dette blir en thriller som kanskje ikke blir avgjort før det nye bystyret skal konstitueres 9. oktober. Og om vi ikke får nok gjennomslag, går vi i opposisjon. Da blir det en ordfører uten et flertall bak seg, og det kan jo også bli spennende, sier Kleppe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.