– De kaller meg rasist, men det er løgn!

Den høyrepopulistiske presidentkandidaten Marine Le Pen fra partiet Nasjonal Front strekker ut en pekefinger fra talerstolen i et lite kjellerlokale i bydelen Montparnasse i Paris. 

På stolradene foran henne sitter franske innbyggere med afrikansk bakgrunn. Flere er medlemmer av foreninger som jobber for å styrke båndene mellom Frankrike og Afrika.

– Dere kan lete så lenge dere vil, men dere vil ikke finne noe sted at jeg har fremmet rasistiske ytringer. Det er bare løgner fra dem som ønsker å sverte meg, og dere må ikke tro det dere hører, sier Le Pen.

Les DNs eksklusive intervju med Marine Le Pen fra 2015: – Steng grensene – nå! dnPlus

På velgerjakt

Marine Le Pen jobber på spreng med å vinne nye velgere de siste dagene før søndagens presidentvalg. 

Le Pens motkandidat, sentrumspolitikeren Emmanuel Macron, leder fortsatt med over 20 prosentpoeng over Le Pen på meningsmålingene, mindre enn én uke før velgerne går til urnene søndag 7. mai.

I håp om å tiltrekke seg stemmer fra et bredere lag av befolkningen, har Le Pen de siste dagene henvendt seg til flere innvandrergrupper i Frankrike.

 Før Le Pen ankom Montparnasse sent tirsdag kveld lot hun seg intervjue av en radiostasjon som retter seg mot franske innvandrere fra Tahiti.

 Le Pen har lenge forsøkt å renvaske høyrefløypartiet fra anklager om antisemittisme og rasisme. Da hun la frem valgprogrammet i februar, var hun opptatt av å understreke at programmet ikke var partiets, men hennes eget.

Etter å ha gått videre i presidentvalgets første runde 23. april, valgte Le Pen å gå midlertidig av som partileder for å konsentrere seg fullt og helt om presidentvalgkampen.

Oppgjør med pappa

Le Pen har de siste årene fått et stadig mer konfliktfylt forhold til sin egen far, Jean-Marie, fordi han gjentatte ganger har fremmet rasistiske ytringer.

Marine Le Pen tok over ledervervet under partiets landsmøte i januar 2011, og mener faren forsøker å ødelegge for partiet han selv stiftet.

 I februar i år måtte faren betale 5.000 euro i bot for å ha fremmet hatefulle ytringer om romfolk.

Marine Le Pen holdt valgmøte rettet mot afrikanske velgere i Paris tirsdag kveld. 
Marine Le Pen holdt valgmøte rettet mot afrikanske velgere i Paris tirsdag kveld.  (Foto: Linda Næsfeldt)

 Ifølge NTB, som siterer avisen Le Figaro, falt kjennelsen i en ankedomstol i Aix-en-Provence. Dommerne opprettholder dermed kjennelsen som en lavere domstol kom med i 2013.

Jean-Marie Le Pen, som nå er ekskludert fra Nasjonal Front, har tidligere benektet folkemordet på Europas jøder under annen verdenskrig. 

Marine Le Pen har de siste årene tatt sterkt avstand fra farens ytringer, men motkandidaten Emmanuel Macron har under valgkampen jobbet målrettet for å minne velgerne på partiets høyreekstreme røtter.

– Vil bevare fransk kultur

Marine Le Pen mener det er flere grunner til at afrikanske innvandrere skal velge henne som Frankrikes neste president.

– De bør stemme på meg fordi jeg vil beskytte den franske kulturen og det franske samfunnet som de elsker. Det er jo derfor de ønsker å bli værende her, sier Le Pen.

Den høyrevridde politikeren vil blant annet begrense innvandringen til Frankrike til 10.000 personer i året, og innføre krav om at alle asylsøkere må søke fra nærområdene.

– Jeg blir ofte stoppet på gaten av afrikanske innvandrere som forteller at de heier på meg. De opplever at det franske samfunnet forvitrer. Jeg er opptatt av nasjonal suverenitet, jeg vil bevare verdiene de setter så høyt, sier Le Pen, som lover å styrke båndene mellom Frankrike og Afrika dersom hun vinner presidentvalget søndag. 

– Vi vil behandle afrikanske land med respekt og verdighet, sier Le Pen.

Den franske presidentkandidaten ville ikke svare på spørsmål fra pressen under tirsdagens valgmøte, men hun tok seg tid til å svare på spørsmål fra andre i salen.

Byttet side

Etter valgmøtet treffer DN Nasjonal Front-politikeren Guy Deballe (44). Han er en av toppkandidatene til et av partiets lokale valgkretser i Paris.

Politikeren, som selv har afrikanske røtter, var i ti år medlem av  partiet Parti Socialiste, partiet til nåværende president François Hollande. Sosialistpartiet har svingt mye i oppslutning, men har i perioder vært landets største parti.

For to år siden kuttet han alle bånd med sosialistene og vervet seg inn i Nasjonal Front.

– Jeg innså at sosialistene driver en politikk som bare baserer seg på følelser og ikke fakta, sier Deballe.

Det var først og fremst det høyrepopulistiske partiets proteksjonistiske politikk som fikk ham til å snu. 

– De har stått i spissen for en globaliseringspolitikk som har resultert i at landet vårt har tapt lokale arbeidsplasser, makt og innflytelse. Mine hjertesaker er suverenitet og uavhengighet, sier Deballe.

Vil strenge grensene

Deballe mener Frankrike bør si opp Schengen-avtalen umiddelbart og gjeninnføre grensekontroll.

– Strømmen av innvandrere og flyktninger over grensen er fullstendig ute av kontroll. Utviklingen er ikke bærekraftig. Vi kan ikke ta inn flere personer så lenge vi ikke klarer å integrere dem og gi dem en reell sjanse til å bli en del av det franske samfunnet, sier Deballe.

Guy Deballe har gått fra å være medlem av det franske sosialistpartiet til å verve seg til Front National. Nå er han en av toppkandidatene i en av valgkretsene i den franske hovedstaden. 
Guy Deballe har gått fra å være medlem av det franske sosialistpartiet til å verve seg til Front National. Nå er han en av toppkandidatene i en av valgkretsene i den franske hovedstaden.  (Foto: Linda Næsfeldt)

Politikeren har også blitt EU-motstander og vil at franskmennene skal holde folkeavstemning om Frankrikes EU-medlemskap.

– Jeg er provosert over folk som mener jeg ikke har rett til å ha en kritisk holdning til innvandring fordi jeg har en mørk hudfarge. Jeg er opptatt av å beskytte mitt lands interesser, og vil ikke bli satt i bås, sier Deballe.

Tror Macron vinner

Ifølge meningsmålinger var Marine Le Pen den mest populære kandidaten blant den unge generasjonen i første omgang av presidentvalget. 

Den høyrevridde presidentkandidaten fikk majoriteten av stemmene i aldersgruppene 18 til 34 år og 35 til 49 år, ifølge en kartlegging av drøyt 9.000 velgere fra OpinionWay.

Christian Lequesne, mangeårig professor ved det anerkjente universitetet Sciences Po, Paris (CERI), mener den unge generasjonen franske velgere har et annet syn på Nasjonal Front. 

– De har ikke de samme høyreekstreme referansene til partiet som den eldre generasjonen, sier Lequesne til DN.

Professoren har likevel liten tro på at Marine Le Pen går av med seieren etter søndagens valg.

– Med tanke på utfallet av presidentvalget i USA og britenes EU-folkeavstemning i Storbritannia er det likevel vanskelig å utelukke det helt, men jeg tviler sterkt på at hun vinner. 

– Hvis det skjer vil det i så fall være dårlige nyheter for både Frankrike og Europa, sier Lequesne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: