Jesus, Kåre Willoch eller Pippi Langstrømpe?

DN har i opptrappingen til kommunevalget sendt en undersøkelse til 2676 toppkandidater i kommunene. Over 2000 kandidater har svart på spørsmål, blant annet oppgir kandidatene hvem de har som forbilde.

Sjekk hvem listetoppene i din kommune har som forbilder i DNs valgportal.

Både Nelson Mandela og Mahatma Gandhi gjør det skarpt over hele det politiske spekteret.

Sosialistisk Venstreparti (SV) liker Hanna Kvanmo, Frp foretrekker John Alvheim og Carl I. Hagen, mens Kristelig Folkeparti (Krf) omfavner Jesus som forbilde. Sammenlagt er Kåre Willoch den klart mest populære politikeren blant norske politikerne.

Blå veteran

Willoch representerte Høyre på Stortinget i over 30 år, fra 1957 til 1989. Han var også statsminister fra 1981 til 1986.

 - Hva synes du om å bli trukket frem som Høyre-politikernes desidert største forbilde?

- Jeg synes selvfølgelig det er hyggelig å bli vurdert positivt.  For øvrig er det interessant at det så ofte er de forhenværende som blir trukket frem i slike sammenhenger. Det husker jeg selv fra skoletiden, sier Willoch til DN.

FREMDELES AKTIV: Kåre Willoch er det største forbildet blant de borgerlige politikerne. Selv liker han Ronald Reagan.Foto: Aleksander Nordahl
FREMDELES AKTIV: Kåre Willoch er det største forbildet blant de borgerlige politikerne. Selv liker han Ronald Reagan.Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
- Hva tror du er årsaken til at du blir nevnt som et forbilde?

- Jeg erklærer meg inhabil. Du må nesten spørre noen andre.

Willoch har siden han gikk ut av Stortinget vært en aktiv samfunnsdebattant. Han er nå foredragsholder og har skrevet flere politiske bøker, blant annet sine memoarer i tre bind, og er aktuell med ny bok til høsten.

- Hvem er dine politiske forbilder?

- Jeg liker egentlig ikke å trekke frem enkeltpersoner, fordi jeg mener at man kan lære noe nyttig av de fleste. Men Margaret Thatcher og Ronald Reagan var veldig dyktige og fascinerende politikere i sin tid. Thatcher gjennomførte en privatisering i Storbritannia som var høyst nødvendig, og Reagan bidro til å sette en stopper for den kalde krigen, sier Willoch.

 - Det foregår et generasjonsskifte i Høyre med politikere som Torbjørn Røe Isaksen, Nikolai Astrup, Tina Bru og Stefan Heggelund i spissen. Hva synes du om de unge stortingspolitikerne?

- Jeg er oppløftet over den nye generasjonen politikere i Høyre, sier Willoch.

Han smiler.

- Men det behøver jo ikke bety at jeg absolutt alltid er enig med dem.

Beskjeden landsmoder

Fra 1980-årene ble Willoch kjent for sine skarpe dueller med Aps leder Gro Harlem Brundtland, som også er et hyppig nevnt navn i DNs forbildeundersøkelse.

Brundtland var denne uken på Skøyen seniorsenter i Oslo for å hjelpe Aps førstekandidat Raymond Johansen i valgkampen.

Se hvem som er Raymond Johansens forbilde på profilsiden hans i DNs valgportal.

- Er det morsomt å være et forbilde for så mange?

DE GAMLE ER ELDST: Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch er store  forbilder blant listetoppene. Her fra 80-tallet.
DE GAMLE ER ELDST: Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch er store forbilder blant listetoppene. Her fra 80-tallet. (Foto: Aftenposten)
- Det har vært mange sånne undersøkelser gjennom årene, og jeg har alltid valgt å ikke gi noen kommentar til det, sier Brundtland til DN.

- Men jeg kan svare på det, skyter Johansen inn.

- Gro har vært et stort forbilde for mange av oss. Uredd har hun stått fram, og hun har styrt Norge fantastisk. Nå er hun beskjeden, men det har hun ingen grunn til, sier Johansen.

Stolt av troen

Det er ikke bare politikere som blir hyppig nevnt av listetoppene.

Svært mange trekker frem religiøse forbilder. Størst blant dem er Jesus. En av dem som finner inspirasjon i tømreren fra Nasaret er Dag Inge Ulstein, førstekandidat for Krf i Bergen.

Se alle svarene fra Dag Inge Ulstein på profilsiden hans i DNs valgportal.

- Jeg er utrolig stolt av troen, og stolt av å kunne si at Jesus er mitt første forbilde. Det er mye å lære av hvordan Jesus møtte folk. Hans tjenende lederskap, og det at han løftet opp dem som ingen andre så, betyr mye for meg. Det viktigste vi kan gjøre er å utøve politikk for dem som trenger det mest, og det var hele greia hans, sier Ulstein.

Ulstein sier han starter de fleste dagene med å lese om Jesus i Bibelen.

- Han skuffer ikke. Jeg blir bedre og bedre kjent med ham, sier Ulstein.

I tillegg til Jesus er Nelson Mandela, Kjell Magne Bondevik og Jon Lilletun personer Krf-politikerne ser opp til.

Pippi og herr Nelson

Blant SV-listetoppene er Nelson Mandela, mangeårig stortingsrepresentant Hanna Kvanmo, Mahatma Gandhi og Malala Yousafzai de mest populære navnene. I tillegg er det flere som trekker frem Jesus, Pippi Langstrømpe og

POPULÆR i SV: Inger Nilsson spilte Pippi Langstrømpe i TV-programmene basert på Astrid Lindgrens bøker. FOTO:
POPULÆR i SV: Inger Nilsson spilte Pippi Langstrømpe i TV-programmene basert på Astrid Lindgrens bøker. FOTO: (Foto: NTB scanpix)
partileder Audun Lysbakken.

I Fremskrittspartiet topper Carl I. Hagen, eldreforkjemper John Alvheim og partileder Siv Jensen listen, sammen med Margaret Thatcher, Ronald Reagan og Winston Churchill.

Venstre-politikerne har et stort og variert utvalg forbilder, men Nelson Mandela, Barack Obama, John F. Kennedy og tidligere justisminister Odd Einar Dørum går igjen blant flere. 

Listetoppene til Miljøpartiet de Grønne nevner filosof Arne Næss og korrupsjonsmotstander Eva Joly. Noen har også fremhevet musiker John Lennon og samfunnsdebattant Noam Chomsky som inspirasjonskilder. Jesus er også forholdsvis stor i MDG, mens politikerne fra Senterpartiet har sansen for Nelson Mandela, Nei til EU-dronning Anne Enger og stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen.

Rødt ser ut til å være mer opptatt av hverdagsheltene. Listetoppene fra Rødt trekker frem blant annet havnearbeidere, revolusjonære, motstandskjempere og "anonyme folk", i tillegg til Nelson Mandela, tidligere stortingsrepresentant Erling Folkvord og partileder Bjørnar Moxnes.

Les også:

Fabian Stang: - Jeg er gjerrig

Høyre vil beholde eiendomsskatten

- Det er vanskelig å ikke tjene penger(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Fjelløper med fantastisk rekord

Fjelløper med fantastisk rekord
Fjelløperen Andreas Steindl slo sin egen rekord med over en time. På smått imponerende 7.45.44 forserte ham fem fjelltopper og 30 kilometer fra Zermatt til Saas Fee.
00:58
Publisert: