De nye innsparingene kommer på toppen av at domstolene de siste fire årene har vært nødt til å spare 30 millioner kroner som følge av en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, ifølge NRK.

– Som domstolsleder med 32 års erfaring har jeg aldri opplevd maken til budsjettkrise. Dette vil gå utover rettssikkerheten til det alminnelige publikum. Vi vil ikke være i stand til å overholde saksbehandlingstidene. Dette er alvorlig, kjempealvorlig, sier Bjørnstad.

Saksbunken vokser

Samtidig som domstolene må spare, vokser bunken med saker som skal behandles. I første halvår i 2016 kom det inn 2 prosent flere straffesaker og tvistesaker i norske domstoler sammenlignet med første halvår i 2015 viser statistikk fra Domstoladministrasjonen.

Fra regjeringen møter imidlertid domstolslederne liten forståelse.

– Alle statlige virksomheter må stilles krav til, så dette er ikke unikt for domstolene, sier statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justisdepartementet. Han mener andre tiltak, som blant annet digitalisering og endring i oppgavene, gjør at domstolene kommer godt ut. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.