President Donald Trumps golfinteresse er kjent over hele verden. Derfor er det kanskje ikke så rart at statsminister Erna Solberg (H) ga ham en golfkølle da hun besøkte Det hvite hus i januar.

DN har nå fått innsyn i et takkebrev fra Trump som ble levert til statsministeren i en lukket konvolutt av ambassadør Kenneth J. Braithwaite 16. april.

– Takk for Ping-golfkøllen Du kjenner virkelig interessene mine godt, skriver presidenten først, før han understreker at USA verdsetter det nære forholdet til Norge.

Donald Trump skriver i brevet at statsministeren kjenner interessene hans godt.
Donald Trump skriver i brevet at statsministeren kjenner interessene hans godt.

Nytt lovforslag

I USA har presidentens golfinteresse kommet i søkelyset i den siste tiden.

Da Trump besøkte en av sine golfklubber 13. mai, var det den 113. gangen siden han ble president, skrev NBC den dagen. En rekke amerikanske medier følger løpende med på hvor ofte presidenten spiller golf.

Da Trump stilte som presidentkandidat tvilte han på at han ville få særlig tid til å spille golf.

– Fordi jeg kommer til å jobbe for dere så kommer jeg ikke til å ha tid til å gå og spille golf, sa presidenten i 2016. Samtidig har han selv kritisert tidligere president Barack Obama fordi han i sin tid spilte golf mens han var president.

Betalte for hotell

Forretningsinteressene til presidenten har også fått oppmerksomhet i det siste.

Trump-organisasjonen eier en rekke golfbaner og hoteller over hele verden, og den tidligere eiendomskongen har ikke gjort noe med eierskapet sitt i selskapene. Vanligvis plasserer presidenter eller presidentkandidater forvaltningen av sine forretningsinteresser i en stiftelse, en såkalt «blind trust».

Da vil midlene forvaltes konservativt av en tredjeperson. Presidenten har i stedet overlatt styringen til sine to sønner og beholdt sitt eierskap.

Demokratene i Representantenes hus har nå foreslått at alle i regjeringen som besøker Trumps eiendommer, inkludert golfbaner og hoteller, blir offentlig kjent.

– Amerikanere fortjener å se hvordan deres skattepenger blir brukt til å berike nasjonens leder og hans familie, skrev representant Adam Schiff på Twitter 17. mai.

Foranledningen til forslaget er at avisen The Scotsman avslørte hvordan representanter fra den amerikanske regjeringen betalte flere tusen dollar for rom på Trump Turnberry, et hotell kjent for golfbanene sine. Representantene fra regjeringen var i Skottland i forbindelse med Trumps kommende tur til Storbritannia.

Demokraten Adam Schiff har kommet med et nytt lovforslag angående presidentens eiendommer.
Demokraten Adam Schiff har kommet med et nytt lovforslag angående presidentens eiendommer. (Foto: Joshua Roberts/Reuters)

Spilte med advokaten

Det er ikke lenge siden Trump var på en profilert golftur.

Tidligere i mai sa Trumps advokat, Rudy Giuliani, at presidenten kjente til at hans advokat, Michael Cohen, betalte pornostjernen Stormy Daniels for å tie om forholdet mellom henne og Trump. Trump svarte like etter at Giuliani var ny og trengte litt tid til å sette seg inn i all informasjonen.

Noen dager senere meldte flere amerikanske medier at Giuliani og Trump hadde spilt golf sammen. Andre kjente golfpartnere har vært golfspiller Tiger Woods og Japans statsminister Shinzo Abe. (Vilkår)

I 30 år har Arne Aasan (81) målt nedbør
Dag ut og dag inn har Arne Aasan i Mosvik i Trøndelag hentet nedbørsbeholderen i hagen og meldt inn målingene til Meteorologisk institutt.
01:40
Publisert: