Da president Donald Trump tok heisen ned til lobbyen i Trump Tower tirsdag ettermiddag, var det for å gi noen kommentarer om nye, store føderale investeringer i infrastruktur og fjerning av miljøregler som er blitt obligatoriske de siste 25 årene.

Nå skal det kunne investeres i veier, broer og annen infrastruktur uten å ta hensyn til fremtidig flom som følge av klimaendringer.

– Trump ruller tilbake de viktigste tiltakene som er gjort i en generasjon for å sikre amerikansk infrastruktur. Å fjerne disse reglene er selvødeleggende. Vi kan enten bygge smartere nå, eller la skattebetalerne ta en langt høyere regning når det kommer en flom. Det vil skje, sier Rafael Lemaitre, som var direktør i Det føderale direktoratet for krisehåndtering (FEMA) under president Barack Obama, til Reuters.

Alt-left og alt-right

Trump kunne ikke dy seg da journalister ropte ut spørsmål på hvorfor han ikke hadde tatt tydeligere avstand med å fordømme rasistiske og nasjonalistiske hatgrupper etter sammenstøtene i Charlottesville i helgen. 

Det ble starten på en pressekonferanse som vil gå inn i historiebøkene.

– Denne hendelsen har to sider. Dere journalister snakker om en alt-right-bevegelse. Men det finnes også en alt-left-bevegelse, og noen av dem var bevæpnet med køller. Hadde den siden også skyld? Jeg mener det, sa Trump.

Alt-right er en betegnelse brukt på den nye fremveksten på ytterste høyre fløy i det amerikanske samfunnet.

– Var dette terrorisme – den hendelsen? Var det terrorisme, spurte en journalist.

– Hva sier du? Hva, fortsatte Trump.

Trump sa at «du kan kalle det terrorisme – du kan kalle det drap».

En kvinne ble drept da en bil kjørte inn i en folkegruppe som demonstrerte mot en hatgruppe på lørdag.

Trumps pressekonferanse endte i munnhuggeri
Da Donald Trump holdt pressekonferanse om opptøyene i Charlottesville endte pressekonferansen i munnhuggeri med pressen. Trump la skylden for de voldelige demonstrasjonene på begge parter i striden om en statue av sørstatslederen Robert E. Lee.
01:42
Publisert:

Reaksjonene var sterke i USA etter Trumps uttalelser. Talkshow-vert Jimmy Kimmel kom i sitt program tirsdag kveld med et forslag til hvordan USA kan håndtere Trump.

– England har en dronning. Hun bor i et palass, alle gir henne oppmerksomhet når hun dukker opp, men hun har ingen makt. Det er hva vi må gjøre med Donald Trump, foreslo Kimmel.

Næringslivskritikk

I Trump Tower spurte journalister spurte om Trump hadde en kommentar til en uttalelse fra Wal-Marts konsernsjef til egne ansatte om at Trump hadde mistet en unik mulighet til å samle USA. Selskapet er USAs største private arbeidsgivere med over 1,5 millioner ansatte.

Talkshow-verten Jimmy Kimmel foreslår å gjøre Trump kongelig – for å ta fram ham makt.
Talkshow-verten Jimmy Kimmel foreslår å gjøre Trump kongelig – for å ta fram ham makt. (Foto: Chris Pizzello/AP/NTB Scanpix)

«Jeg mener han mistet en unik mulighet til å bringe landet sammen hvis han hadde avvist de forferdelige handlingene de hvite nasjonalistene sto bak i helgen», skrev Doug McMillon.

Da romfergen Challenger eksploderte på midten av 1980-tallet, samlet president Ronald Reagan USA med en følelsesladet direktesendt tale på amerikansk tv. Mange politiske observatører og næringslivstopper mener at Trump kunne ha gjort noe tilsvarende.

– Gikk du glipp av denne muligheten? spurte journalisten.

– Ikke i det hele tatt. Jeg mener at landet, se her, du ser på dette … Jeg har skapt over én million nye arbeidsplasser. Landet er inne i en oppgangskonjunktur. Vi har aldri gjort det bedre. Det har aldri vært mer entusiasme, sa Trump.

Flere toppsjefer fra privat sektor har i det siste trukket seg fra Trumps rådgiverpanel, blant annet konsernsjefene fra Merck og Intel.

Eier vingård i Charlottesville

Trump fortsatte den improviserte pressekonferansen med å si at alle fakta fortsatt ikke er på bordet og kritiserte blant annet den republikanske senatoren John McCain, som i flere dager har bedt Trump om å ta avstand fra rasisme og hatet som kom til overflaten i helgen.

«Det er ingen moralsk ekvivalens mellom rasister og amerikanere som reiser seg mot hat og trangsynthet. Presidenten burde si det», skrev McCain på Twitter.

Trump svarte med å kritisere McCain, som stemte mot å avskaffe helsereformen Obamacare i juli.

– Hvem er senator …? Du mener senator McCain, som stemte mot å la alle få helseforsikring, repliserte Trump.

Da Trump ble spurt om han ville besøke Charlottesville, unngikk han å svare.

– Jeg eier et hus i Charlottesville. Vet noen at jeg eier et hus i Charlottesville?

– Hvor er det, fulgte journalisten opp.

– Oh boy, det må være i … det er i Charlottesville, du vil finne det.

– Er det en vingård eller noe slikt, spurte journalisten.

– Det er en vingård. Jeg kan mye om Charlottesville. Jeg eier faktisk en av de største vingårdene i USA. Det er i Charlottesville, sa Trump.

Vingården, som ikke er blant de største i USA, eies av et selskap kontrollert av hans sønn – og ikke av Donald Trump, ifølge hjemmesiden.

Åpen kritikk mot Trump

Talkshow-vertene for de tre største amerikanske tv-kanalene har tradisjonelt kommet med humoristiske kommentarer av politikere. Bill Clinton fikk gjennomgå for sine skandaler på 1990-tallet og George W. Bush ble fremstilt som fomlete og mindre begavet.

Jimmy Kimmel, Stephen Colbert, Jimmy Fallon og Seth Meyers har denne uken kommet med usedvanlig kraftig kritikk mot Trump. Fallon sto gråtkvalt på scenen på mandag – uten en eneste vits.

– Dette er ikke et politisk show, men det er min jobb som menneske å stå opp mot intoleranse og ekstremisme. Det som skjedde i Charlottesville var motbydelig, sa Fallon.

– Donald Trump er en katastrofe, sa talkshow-verten Jimmy Kimmel på tv-kanalen ABC ved midnatt tirsdag, hvor han startet med å si at han beklaget at sendingen ikke ville være som vanlig.

– Dere valgte feil fyr, sa han til Trump-velgerne.(Vilkår)

– Vi må stressteste norsk økonomi opp mot det som er målene for klimapolitikken
- Det er veldig få eksempler på at selskaper som har drevet med en ting klarer å omstille seg til å drive med noe helt annet. Men kanskje Statoil kan klare det, sier direktør for Cicero Senter for klimaforskning Kristin Halvorsen.
03:14
Publisert: