Det har ikke manglet på kritiske og dystre kommentarer og spådommer om Donald Trump og hans politikk. Både før og etter presidentvalget forrige uke.

Så langt har i hvert fall spådommene om børskrakk blitt gjort til skamme. Både Dow Jones-indeksen og hovedindeksen på Oslo Børs har satt nye rekorder de siste dagene.

Sveriges tidligere statsminister og finansminister ser imidlertid alt annet enn lyst på fremtiden etter at Donald Trump ble valgt til USAs neste president.

– Hvis du hører etter hva Donald Trump har sagt underveis i og før hans valgkamp, så er dette slutten på den vestlige verden slik vi kjenner den, skriver Bildt i en gjestekommentar i Washington Post.

– Verst tenkelige signal

Bildt viser til at både engasjement for frihet og demokrati, frihandel, solide allianser og pålitelige vennskap, ikke minst Europas sterke bånd til USA, som alt har vært viktig for vestens suksesshistorie i over et halvt århundre, enten er angrepet eller stilt spørsmål ved av Trump.  

Når Trump mottar den jublende britiske anti-Europa-forkjemperen Nigel Farage før noen andre utenlandske politikere, så sender han det verst tenkelige signalet til Europa, skriver Bildt blant annet.

Bildt avslutter sitt innlegg i Washington Post med å vise til en uttalelse som fredsprisvinner og USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger kom med i forkant av forrige ukes presidentvalg; «for første gang siden slutten av annen verdenskrig er ikke USAs fremtidige forhold til resten av verden helt avklart». Fra et europeisk synsvinkel er det en grov underdrivelse, skriver Bildt.

Alle deler ikke Bildts synspunkter. I 213 kommentarer fra leserne er det ikke langt mellom kritiske kommentarer både om Carl Bildt og Sverige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: – Globaliseringstaperne i USA vil ikke juble hvis elektronikken, klærne og bilene blir dyrere
04:48
Publisert: