– Etterforskerne synes veldig opptatt av å følge pengesporene. Men så langt føles det som om Trump sitter tryggere nå enn for et år siden, sier Espen Moe, USA-ekspert og professor ved NTNU i Trondheim.

Moe tror etterforskerne med FBI i spissen må finne noe skikkelig alvorlig hvis det skal ramme Trump, i hvert fall i form av en riksrettssak.

Flere Russland-granskninger

Mest spenning er knyttet til spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av Trump-administrasjonens Russland-forbindelser. Men også i Kongressen pågår det parallelle granskninger.

Sent torsdag ble utskriftene fra det syv timer lange vitnemålet Glenn Simpson før jul avga til Senatets justiskomité i en lukket høring. Simpson er en av grunnleggerne av konsulentselskapet Fusion GPS, som hyret inn den tidligere britiske etterretningsoffiseren Christopher Steele for å granske Trump. Hans kontroversielle rapport ble lagt frem i desember 2016, etter at Trump ble valgt, og den ble tross Trump-leirens blånekting, ansett som så troverdig at FBI startet sin egen etterforskning av Trumps Russland-affærer.

Trump ble til slutt så irritert over etterforskningen at han i mai i fjor sparket FBI-sjef James Comey, noe som i sin tur utløste utnevningen av Mueller.

Våpenpenger via Russland?

Det edsvorne vitnemålet fra Simpson inneholder politisk sprengstoff i massevis, i hvert fall hvis det han sier kan dokumenteres.

Glenn R. Simpson i konsulentselskapet Fusion GPS.
Glenn R. Simpson i konsulentselskapet Fusion GPS. (Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/NTB Scanpix)

Noen av høydepunktene fra Simpsons vitnemål:

  • Russland-penger ble kanalisert via Trumps eiendomsselskaper i Panama og Toronto, samt New York og Florida.
  • Russland-penger ble gitt til den mektige lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), som brukte all sin makt og innflytelse for å støtte Trumps valgkamp. NRA var blant de største bidragsyterne til Trumps valgkamp. FBI bekreftet torsdag at russiske pengeoverføring og innblanding i NRA er under etterforskning.
  • Trump pleiet tidlig i karrieren tett kontakt med italiensk mafia og organisert kriminalitet i New York og på østkysten. Fra 1990-årene ble han gradvis mer og mer involvert med russiske mafiagrupper.

I den 165 sider lange utskriften fra vitnemålet sier Simpson at han er overbevist om at Trump hadde brutt loven – «specific crime had occurred».

Høyt på strå på pappas penger

Trumps mange konkurser er velkjente. Men Simpson slår nå hull på Trumps egen versjon om at han er en selfmade mangemilliardær, og sier at brorparten av Trumps penger og formue kommer fra stiftelser faren Fred Trump satte opp før sin død i 1999.

USAs president Donald Trump sliter med Russland.
USAs president Donald Trump sliter med Russland. (Foto: Mandel Ngan/AFP/NTB Scanpix)

Nettopp dette siste er kanskje det punktet som særlig rammer Trumps stolthet. Men for spesialetterforsker Mueller er det pengeoverføringene fra Russland og mulig innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen som er av størst interesse.

– Alt vi har sett så langt er at Mueller er veldig opptatt av å følge pengestrømmene, sier Moe.

Det har vært pottetett med lekkasjer fra Muellers etterforskning, men det er kjent at han har hentet inn i sitt team noen av USAs fremste eksperter på økonomisk kriminalitet.

Internasjonal etterforskning

Mueller etterforsker også langt utenfor USAs grenser. I Ukraina når det gjelder Paul Manafort, Trumps tidligere valgkampleder, som nå er tiltalt blant annet for å konspirere mot USA.

Etterforskningen mot Trumps tidligere utenrikspolitiske rådgiver George Papadopoulos strekker seg til blant annet Storbritannia og Hellas. Papadopoulos har sagt seg skyldig i falsk forklaring om Russland-sakene og samarbeider nå med påtalemyndigheten

Joseph Mifsud, en professor fra Malta, er også blitt en sentral del av etterforskningen, som resultat av etterforskningen av Papapdopoulos. Mifsud mistenkes for å ha fungert som mellommann mellom Russland og Trump-leiren, blant annet om «drittpakker» om Hillary Clinton under valgkampen.

Dette førte også Muellers folk til Roma og Simona Mangiante. Den italienske advokaten Mangiante ble kjent med Mifsud i Brussel, da hun jobbet i Europaparlamentet. Da hennes kontrakt i EU utløp ble hun hyret inn av Mifsud til en jobb i London

Mangiante ble våren 2017 kjæreste med Papapdopoulos, og det viste seg at Papadopoulos og Mifsud kjente hverandre, etter et møte i Roma året før.

I et intervju med The Guardian sier Mangiante at det er mulig at hun uforvarende ble trukket inn i affærer hun ikke hadde noe med. Hun beskriver Mifsud som en mistenkelig luring, og at hun raskt sluttet i jobben i London fordi den ikke var som lovet, og at lønnen uteble. Men hun forsvarer kjæresten Papadopoulos på det sterkeste, og sier han har plassert seg på riktig side av historien når han nå samarbeider med etterforskerne.

Professor Joseph Mifsud, som er æresdirektør ved London Academy of Diplomacy, en avdeling av University of Stirling i Skottland, avviser til The Telegraph at han noe med saken å gjøre.

Professor Moe tror fortsatt det skal veldig mye til for å ramme Trump, i hvert fall så lenge republikanerne i Kongressen beskytter ham. Trumps grunnfjell tror dessuten ikke på mediene og avfeier alt negativt om Trump som «fake news».

– Det må noe skikkelig alvorlig til for at republikanerne gjør noe. Han er blitt drevet fra skanse til skanse, uten at de hittil har gjort noe. Men det blir spennende å se hva Mueller til slutt kommer med, sier Moe.(Vilkår)

Blokkjedeteknologi på 15 sekunder
Klarer digitaliseringsdirektør Ari Marjamaa i Wallenius Wilhelmsen å forklare blokkjedeteknologi på 15 sekunder?
00:25
Publisert: