Etter å ha snakket med republikanere hele uken i D.C., vinnerne som nå bare må finne ut hvordan de skal bruke makten, har DN tatt veien til taperne og det som er hjertet av den liberale eliten i hovedstaden, den uavhengige bokhandelen Politics and Prose. Det er disse som Donald Trump og hans menn hater, høyt utdannede og politisk korrekte som ifølge dem har latt grensene stå åpne og jobbene forsvinne til Kina. Forakten er gjensidig. Denne lørdags ettermiddagen har de pakket seg sammen på svarte klappstoler i en bokhandel med kafé som serverer grønnkål og quinoa, økologisk vin og kortreist øl. 

Motstandskampen i gang

Bestselgerforfatteren Gene Stone er kommet fra New York for å gi dem råd på veien: «The Trump Survival Guide: Everything You Need to Know about Living Through What You Hoped Would Never Happen».

Gene Stone brukte bare 12 dager på å skrive «The Trump Survival Guide», fordi han ville ha ut budskapet raskt. I begynnelsen av januar kom den ut og selger allerede godt. 
Gene Stone brukte bare 12 dager på å skrive «The Trump Survival Guide», fordi han ville ha ut budskapet raskt. I begynnelsen av januar kom den ut og selger allerede godt.  (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg ble så deprimert av valgresultatet at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Det var så forferdelig. Dere hadde det på samme måten? spør forfatteren forsamlingen som nikker og svarer ja. 

Gene Stone kom seg ut av depresjonen ved å gjøre det han kan best, skrive fort. På 12 dager var boken ferdig, en slags oppfølger til hans bestselger fra 2004: «The Bush Survival Bible». Her finnes råd for hvordan det politiske engasjementet kan omsettes i praksis, og Stones avslutningsord er: Vær så snill, gjør noe. 

Ikke vold, takk

I spørsmålsrunden etter opplesningen reiser én etter én seg og gir sine tips om hvordan motstandsgrupper best skal organiseres. En ung kvinne spør: 

– Har vold en plass i motstandskampen?

– Nei, jeg tror ikke det hjelper, sier Stone. 

En ung mann drister seg til å spørre: 

– Alle disse ordene om motstandskamp og overlevelse, tror du ikke det kan isolere oss fra resten av landet som faktisk stemte på Trump?

– Et godt spørsmål. Jeg er enig i at vi må være forsiktige med å angripe Trump-folk. Jeg prøver å si at det må bli et kompromiss. For å få Trump-erne tilbake til demokratene, må vi gi dem noe tilbake, sier Stone. 

Gråt hver dag

Joanne Martin (67) er etterpå en av de første til å få boken signert. 

– Valgresultatet var veldig tøft å ta innover seg. Jeg gråt hver dag i en lang periode. Jeg prøver nå å unngå så mye publisitet om presidenten som jeg kan. Jeg ser så lite tv som mulig, og leser heller to papiraviser om dagen, sier Martin til DN. 

Joanne Martin (67) gråt i flere dager etter valget, men finner trøst i å snakke med likesinnede i bokhandelen og skal følge rådene til forfatter Gene Stone som har skrevet overlevelsesguiden. 
Joanne Martin (67) gråt i flere dager etter valget, men finner trøst i å snakke med likesinnede i bokhandelen og skal følge rådene til forfatter Gene Stone som har skrevet overlevelsesguiden.  (Foto: Gunnar Blöndal)

Hun er enig i at hun og de andre her i ettermiddag er den liberale eliten inkarnert.

– Vi er likesinnede som samles her for å snakke om fredelige måter å protestere på. Vi må gjøre noe hver dag. 

– Kan dere ikke bare gi mannen en sjanse?

– Nei, dette er ikke en jobb der du skal lære underveis. Å styre en regjering er forskjellig fra å drive forretninger, sier Martin. 

Friår mot Trump

Forfatter Stone har heller ingen problemer med å bekjenne seg til eliten.

– Men det stopper meg ikke å fra å bekjempe Trump. 

– Hvordan klarer du deg nå, er depresjonen borte?

– Hvordan jeg klarer meg, kan jeg ikke si på trykk, for det er ulovlig i New York. For å være alvorlig: Jeg er veganer og skriver mye om dyrs rettigheter. Men jeg har tatt fri ett år fra det for å gjøre det jeg kan for å bekjempe Trump og få andre til å gjøre det samme. 

– Han gjør deg ikke til kjøttspiser?

– Å nei. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den uavhengige bokhandelen Politics and Prose er selve hjertet av den liberale eliten i Washington, D.C. med mange kjente forfattere og politikere på gjestelisten samt en ressurssterk kundegruppe. 
Den uavhengige bokhandelen Politics and Prose er selve hjertet av den liberale eliten i Washington, D.C. med mange kjente forfattere og politikere på gjestelisten samt en ressurssterk kundegruppe.  (Foto: Gunnar Blöndal)
Se Tim Foleys egen video av narkosmuglerne
00:10
Publisert: