I en ny bok, «USAs ledervilje svikter», forsøker USA-ekspert Svein Melby å forklare hvorfor USA helt frivillig gir fra seg lederskapet i verden etter over 70 år.

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.
Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. (Foto: IFS)

Det startet under president Barack Obama, men det har ifølge Melby akselerert i løpet av noen få uker med Donald J. Trump ved roret.

1 Hva er det egentlig som skjer i USA for tiden?

– Den tradisjonelle viljen for internasjonalt lederskap, til å fronte konflikthåndtering og til å tenke videre enn snevre nasjonale interesser er i ferd med å forvitre. USA har vært en garantist for liberale verdier og en kollektiv verdensorden, blant annet via FN og Nato, helt siden begynnelsen av 1940-tallet. Men denne tiden kan være forbi. Man ser ikke lenger dette som en naturlig oppgave for USA.

2 Hvorfor skjer dette nå?

– Selvbildet amerikanerne har hatt som en eksepsjonell stat med ansvar og egenskaper til å fremme liberale verdier er svekket. Det multikulturelle er ikke lenger like viktig, og med en hvit anglosaksisk antielite i front har Trump vunnet gehør for at lederskapet har tjent andres interesser mer enn USAs. Amerikanerne selv er problemet, og de gir opp verdenshegemoniet helt frivillig. Økonomien er bra, og militært er USA helt overlegen. Det er viljen som rakner.

3 Hva betyr dette for verden?

– Geopolitisk oppstår det et maktvakuum, og det er nærmest en fysisk lov som tilsier at andre da vil fylle det tomrommet USA etterlater seg. Det er stort potensial for at autokratier som Kina og Russland rykker inn, slik vi blant annet har sett Russland gjøre i Syria og Midtøsten. Risikoen for krig og konflikter øker.

4 Hva med Norge?

– Norge, som alle andre, må dra en større del av lasset. Hvis den kollektive verdensordenen som vi kjenner den gjennom Nato, EU og FN kollapser må hver enkelt stat sørge for sin egen sikkerhet. Det kan bli utfordrende, for å si det mildt, for et lite land som Norge som ligger nær en regional stormakt som Russland.

5 Hva vil skje videre?

– Trump har åpnet tøft, og jeg har aldri opplevd noe lignende. Det er potensial for et linjeskifte av et format som bryter med alt USA har stått for i etterkrigstiden. Men jeg tror republikanerne vil se gjennom fingrene med mye så lenge han underskriver de lovene de ønsker. Men ved alvorlige lovbrudd, eller at han ikke regnes som kompetent og som en fare for rikets sikkerhet, kan de vende ham ryggen. Det skal veldig mye til for at det blir riksrett.

Men Trump har narsissistiske og autokratiske personlighetstrekk som mange av partifellene har store problemer med, så her kan man ikke ta noe for gitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager du Norges beste pizza
Med denne pizzaen vant Bodil Hasselknippe NM. Pizzaen fylles med en oljebasert saus med rosmarin, ost, chevre rullet i pepper, sprøstekt bacon, rødbetpesto, pinjekjerner, granateple og red rhubarb med granateple-eddik.
00:52
Publisert: