– USAs fiender er på flukt, USAs formue er på vei opp og USAs fremtid er skinnende lys, startet Trump talen sin natt til onsdag norsk tid.

USAs store comeback, lovet Det hvite hus at talen skulle handle om. Og talens innledningen ble akkurat det. Rundt 45 minutter brukte presidenten på å snakke om rikets tilstand i talen om svarte i om lag halvannen time.

Trump trakk frem administrasjonens oppnåelser etter tre år ved makten, alt fra at økonomien er «den beste gjennom tidene» til at grensene er sterkere enn noen gang har vært og at USA har «høy respekt igjen».

Lav arbeidsledighet

Ifølge presidenten er fattigdommen for enkelte grupper historisk lav, det er også arbeidsledigheten for enkelte grupper. I tillegg er ungdomsledigheten på bunnivå, sa Trump.

– Årene med økonomisk forfall er over. USA er sterkere enn noen gang, fortsatte han.

Høye børskurser ble også brukt til å forklare at USAs familier har det bedre enn de hadde da han tiltrådte for tre år siden.

– Sammenlignet med mange av dem som har hatt denne jobben før meg, holder jeg mine løfter. Vi gjør jobben vår, sa Trump.

– Tyrann

Foruten Trumps fortrolige, hans fremste politiske fiender i Washington og hans nærmeste familie, satt en håndfull spesielt inviterte gjester. Blant dem var Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó og Brexitpartiets leder Nigel Farage.

Trump lovet i talen blant annet at Venezuelas president Nicolás Maduro, som han kalte en «tyrann», skal avsettes. Han hyllet også Guaidó, som av blant andre USA er ansett som Venezuelas midlertidige president.

Det er tredje gang Trump taler om rikets tilstand. På forhånd uttalte en rådgiver i Det hvite hus at den vil dreie seg om å synliggjøre Trumps prestasjoner.

I salen var en rekke Demokrater kledd i hvitt. Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sa i forkant av talen at det er for å vise støtte for den pågående kampen for å oppnå likestilling for kvinner i hele landet. Det samme gjorde de i fjor.

Et klipp som CNN har publisert, viser Pelosi rive arket i to mens visepresident Mike Pence står ved siden av og applauderer presidentens tale om rikets tilstand.

Før Trump startet å tale, strakk Pelosi ut hånden sin til presidenten, men han tok den ikke.

Demokraten bekreftet tirsdag at hun og presidenten ikke har snakket sammen siden oktober, rundt fire måneder siden. Den gang møttes de i forbindelse med et Syria-møte i Det hvite hus.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.