Når han holder sin årlige tale om rikets tilstand, "State of the Union", er det en av årets viktigste opptredener for presidenten. President Donald Trump mente at Barack Obamas siste tale om rikets tilstand var «søvndyssende», og tirsdag skal Trump holde sin første av denne viktige talen.

– Dette er et av de få øyeblikkene der en president følges direkte på TV av 30–40 millioner amerikanere eller enda flere. Det finnes knapt noe annet øyeblikk i presidentskapet som gir like stor eksponering som dette, og det er i dette øyeblikket presidenten og hans stab har kontrollen, sier Ari Fleischer, tidligere pressetalsmann for George W. Bush.

Fleischer viser til at tirsdagens tale blir Trumps største test til nå for å vise sin evne til ikke bare å levere en statsmanns tale, men også til å holde seg på sporet som Det hvite hus bygger sin politikk rundt.

– Han har svært liten disiplin når det gjelder å få fram budskap. Han sparker ballen utenfor banen nesten hver gang. Det virker som om han sporer seg selv av med Twitter-meldinger i flere dager i ettertid i stedet for å bevege seg videre framover, sier Fleischer.

Jekyll eller Hyde

Tonen i Trumps tale vil være avgjørende, påpeker statsviter Richard Himelfarb ved Hofstra University i New York.

– Trump har kommet seg en god del, men folk er blitt lei av hans Twitter-angrep og unødvendig gnåling, sier Himelfarb.

En annen professor i statsvitenskap, Dennis Goldford ved Drake University i Iowa, er spent på hvilken versjon av Trump vi vil få se tirsdag.

– Alt kommer an på om han den dagen vil være Jekyll eller Hyde, om han vil opptre som hele USAs president eller kun fokusere på sin velgerbase, sier Goldford.

Hardt arbeid

Det hvite hus har i flere uker utarbeidet Trumps tale. Presidentens stab har fått innspill fra administrasjonen og ledere for føderale etater. Rådgiver Stephen Miller og stabssekretær Rob Porter har hatt ansvar for å utforme talen.

Trump holdt seg i Det hvite hus i helgen for å forberede siste finpuss på talen, opplyser staben hans. De forteller at han skal snakke om kompromisser og tverrpolitisk samarbeid.

– Presidenten skal snakke om hvordan Amerika er tilbake. Presidenten vil også henvende seg til Demokratene og si at vi må stå sammen og bygge opp igjen vårt land, sier presidentens juridiske rådgiver Marc Short.

Talen om rikets tilstand er en stor begivenhet for enhver president. Det er en mulighet til å vise fram hva han har oppnådd det siste året, og samtidig legge listen for året som kommer. Hvert eneste ord, hver bevegelse og hvert øyeblikk under talen er nøye gjennomtenkt og innøvd på forhånd.

Lettvint omgang med sannheten

For Trump, som sliter med lav oppslutning på meningsmålingene og som har Russland-granskingen hengende over seg, vil talen være av spesielt stor viktighet. Det er et tema som mange ganger har avledet presidentens budskap og som har fått ham til å bruke begrepet «falske nyheter».

Trump har selv i løpet av sitt første år som president stått for en rekke usannheter og villedende påstander. Helt nøyaktig dreier det seg om 2.140 tilfeller, eller i gjennomsnitt 5,9 usannheter og villedende påstander i døgnet, konstaterer The Washington Post , som har faktasjekket, loggført og analysert hver eneste påstand Trump har kommet med i taler og Twitter-meldinger siden han tiltrådte.

Konklusjonen er at han holdt seg til sannheten i 56 av sine 365 første dager i Det hvite hus, men det var som oftest på dager der han ikke uttalte seg om noe, blant annet fordi han spilte golf.

(©NTB)(Vilkår)