Donald Trumps nye presidentordre gir midlertidig innreiseforbud fra syv land i Midtøsten og Afrika. Formålet med de nye reglene er ifølge presidenten å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA. Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit frykter det motsatte vil skje.
– En bevegelse som IS vil antagelig ha en høyere interesse av å angripe USA nå enn før dette forbudet ble innført. Man setter i gang bevegelser hos befolkningen hvor polariseringen øker og den muslimske befolkningen føler seg forfulgt. Det er akkurat det IS er på jakt etter, sier Hellestveit, som er forsker og seniorrådgiver ved International Law and policy institute (Ilpi) tilknyttet tenketanken Atlantic Council i Washington.
– Hvis det er beskyttelse mot radikale islamister og land som kan være infiltrerte av IS- eller Al Qaida-aktører, så er det en del land i Midtøsten som ikke står på den listen som burde stått der, mener Hellestveit.
Hun mener derfor Trumps ordre åpner for en rekke ulike tolkinger ute i verden.
– Da begynner alle å tenke at her er det andre motiver som ligger til grunn. I den situasjonen vi har i Midtøsten i dag, er det en farlig ting å gjøre.
Ekstra motivasjon
Forskeren tror Trumps innreiseforbud kan gi ekstremistiske bevegelser ekstra motivasjon til å bevise at de kan gjennomføre terroraksjoner i USA
– I en slik situasjon vil det være et poeng for IS å vise at de ikke lar seg stanse av tiltak av denne typen. I tillegg er utvalget av land egnet til å medføre store utfordringer for USA dersom det kommer et angrep. Dette er jo i praksis full frys i forhold til myndighetene i de landene IS har best grep, sier Hellestveit.
– Det Trump gjør nå er om ikke en direkte gavepakke til IS, så i hvert fall akkurat en form for utvikling som IS ønsker seg.
Det Trump gjør nå er om ikke en direkte gavepakke til IS, så i hvert fall akkurat en form for utvikling som IS ønsker seg
Hun frykter de langsiktige konsekvensene for USA av Trumps ordre.
– Ordren har mange sider ved seg, men de avledede effektene av dette i Midtøsten vil kunne være store. Dette er Trump administrasjonenes første ordre med direkte følger i Midtøsten. Selv om tiltakene er ledd i kampen mot IS, fremstår de også som innrettet mot Iran og Irans allierte, sier hun.
Bekymret statsminister
Også statsminister Erna Solberg er bekymret for hvilke effekter innreiseforbudet kan få.
– Vår strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier – og er en motvekt mot ekstremistenes verdier. Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen, sier Solberg.
Hun mener Trump går feil vei i kampen mot terror.
– Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam, sier Solberg.
Hun viser til at man har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt.
– Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA.
Sterke reaksjoner internasjonal
Trumps presidentordre har vakt sterke reaksjoner internasjonalt. Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister Theresa May har gitt uttrykk for misnøye med avgjørelsen.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif mener i likhet med Hellestveit at kollektiv diskriminering hjelper terrorister med å rekruttere folk.
– Muslimforbudet vil i historien bli husket som en stor gave til ekstremistene og deres tilhengere, skrev Zarif i en melding på Twitter søndag.
Iran er et av landene som rammes av ordren. Det blir også Irak som ifølge NTB vurderer å gjengjelde USAs innreiseforbud og nekte amerikanere adgang til landet. Utenrikskomiteen i Iraks nasjonalforsamling oppfordret søndag regjeringen til å gjengjelde det amerikanske innreiseforbudet.
– Irak er i frontlinjen mot terror og det er urettferdig at irakere blir behandlet på denne måten, heter det i uttalelsen fra komiteen.
Mange mennesker med gyldig innreisetillatelse til USA slapp ikke igjennom passkontrollen i helgen, men ble strandet på ulike flyplasser rundt i landet. Blant annet ble en Norwegian-passasjer i Los Angeles nektet innreise, og måtte reise tilbake igjen. En føderal dommer ga likevel midlertidig opphold til alle som allerede har kommet til USA med det som i utgangspunktet var gyldige visum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.