Tysklands statsminister Angela Merkel vil gå av som CDU-leder, men blir sittende som statsminister, sier partikilder. Merkel har vært CDU-leder i 18 år.

CDU har landsmøte i Hamburg i begynnelsen av desember, og da skal det velges ny partileder. Det har tidligere vært ventet at Merkel ville stille til gjenvalg.

Opplysningene om at Merkel vurdere å gi seg som leder for Tysklands kristendemokratiske parti kommer dagen etter at partiet gikk på en stor smell i delstaten Hessen.

Partiet fikk 27 prosents oppslutning, en nedgang på 11,3 prosentpoeng siden valget i 2013 ifølge foreløpige resultater.

Valgresultatene natt til mandag bekrefter det verste resultatet siden 1966 for Merkels kristelige demokrater (CDU). De raser ned 10 prosentpoeng fra forrige valg, mens delstatskoalisjonspartner De Grønne gikk frem 8,7 prosentpoeng.

Det ble også krisevalgresultat for CDUs føderale koalisjonspartnerne, sosialdemokratiske (SPD), som i likhet med De Grønne ligger an til å få 19,8 prosent av stemmene.

Kan få følger

Hessen, som blant annet består av Frankfurt, anses som en svært viktig pekepinn på hvorvidt Merkels regjering vil bli sittende ut perioden. Merkels kristenkonservative parti CDU har hatt makten i Hessen i 19 år, og før det var delstaten en av SDFs viktigste bastioner. Nå har altså begge regjeringspartiene tapt stemmer der.

På forhånd har analytikere spådd at et katastrofalt valgresultat i Hessen for enten ett av partiene eller begge, kan få følger for SPD og CDUs regjeringssamarbeid.

– Tilstanden i regjeringen er uakseptabel, kommenterte sosialdemokratenes leder Andrea Nahles søndag, da valgdagsmålingene indikerte de dårlige resultatene for partiet hennes SPD og CDU. Hun avkrevde CDU et klart og bindende politisk veikart for veien videre i borgernes interesse.

Vil ikke utfordre

CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer antas å være Merkels etterfølger. Hun uttalte seg søndag om «en smertefull kveld» for CDU i Hessen. Etter at valgdagsmålingene kom, sto hun imidlertid fast ved at et elendig valgresultat ikke endrer hennes beslutning om å la Merkel sitte inntil videre. Hun ba i stedet om en slutt på kranglene innad i regjeringen.

– Debatten rundt hvorvidt vi regjerer sammen må få en slutt. Folk forventer, med rette, resultater fra oss, sa hun.

Det innvandringsfiendtlige partiet Alternativ for Tyskland (AfD) fikk for øvrig 13,1 prosent av stemmene og får dermed nå plass i det eneste av landets delstatsparlamenter hvor de så langt ikke var representert.

Frivillige demokratier (FDP) fikk 7,5 prosent og venstrepartiet 6,3 prosent av stemmene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.