Lysbakken sier det er alvorlig at Frode Berg følte seg presset av E-tjenesten, og at han ikke fikk ærlig informasjon.

Berg fortalte på en pressekonferanse tirsdag kveld at han to ganger forsøkte å avslutte oppdragene med å reise til Russland, men at han ble overtalt. I 2017 ble han pågrepet av russisk politi og til slutt dømt for spionasje.

– Er ikke dette et avtalt spill mellom Norge og Russland, er dette en etterretningsskandale av dimensjoner, sa Frode Berg da han møtte norsk presse tirsdag.

Uakseptabelt press

– Jeg er dypt bekymret etter å ha hørt Frode Berg i kveld. Det er alvorlig at han sier han følte seg presset og ikke fikk ærlig informasjon. Slik kan ikke norske myndigheter opptre, sier partileder Audun Lysbakken i SV til NTB.

– Regjeringen har et ansvar for å gi tydelige signaler til E-tjenesten. Den må få beskjed om at den typen press Frode Berg beskriver, er uakseptabelt, og at tjenesten må ta hensyn til samfunnet i Sør-Varanger, sier Lysbakken videre.

– Nå må vi ta en debatt om E-tjenesten og hvordan den opptrer i grensesamfunnet Kirkenes og Sør-Varanger.

Lysbakken ønsker velkommen den oppfølging saken nå vil få i EOS-utvalget. Han utelukker ikke at det kan bli behov for annen politisk oppfølging.

Forsvarsministeren svarer

Frode Berg sa selv tirsdag kveld at han hadde begynt på en prosess med å «skvære opp» med E-tjenesten, men antydet at det trolig ville bli et etterspill om en erstatning. Han sa derimot at han var bitter etter å ha blitt fengslet og dømt for spionasje i Russland.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han er bekymret over Lysbakkens uttalelser. Han sier det er selvfølgelig at E-tjenesten opererer innenfor lovlige rammer.

– Jeg er dypt bekymret etter å ha hørt Audun Lysbakken i kveld. Jeg har stort tillit til at Stortingets eget kontrollorgan, EOS-utvalget, gjør den nødvendige gjennomgang av saken, skriver Bakke-Jensen til NRK.

Tillit til EOS-utvalget

Leder i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), sier til NRK at saken vil bli gransket av EOS-utvalget. Hun sier hun har full tillit til dette arbeidet.

– Men det er også viktig for forsvars- og utenrikskomiteen å vite om det politiske ansvaret i saken, og jeg vil diskutere dette med mine kolleger hvordan vi skal følge opp denne saken i Stortinget, sier Huitfeldt.

Nestleder i komiteen, Michael Tetzschner (H), sier det er viktig at saken avsluttes på en ordentlig måte og at Stortingets organer informeres.

– Dersom det er ting som er kritikkverdige, og det kan jo tyde på at det er det, så er det Stortingets EOS-forum som er det rette forumet å fremføre det i, sier Tetzschner i et intervju med NRK tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.