Den pensjonerte politimannen kom ikke inn på detaljene i sin kontakt med medtiltalte Gjermund Cappelen under den første delen av sin frie forklaring tirsdag. Det vil bli hovedtema onsdag.

– Jeg har ingenting vondt å si om Cappelen i det hele tatt. Jeg synes det som er kommet fram ikke er helt fair, men det får vi ta videre i prosessen, sa Jensen tirsdag.

Allerede fra 1993 skal de to ha vært i kontakt med hverandre, og Jensen sa at kontakten mellom dem hadde ført til opplysninger i flere saker.

Han avviste på det mest bestemte antydningen fra Spesialenheten for politisaker om at han ikke hadde ført Cappelens navn eller opplysninger fra ham inn i registrene som ble brukt.

– Når jeg har fått opplysninger fra Cappelen, så har jeg delt den med andre. Jeg har ikke trykket dette til brystet, sa Jensen som selv har bidratt til utviklingen av metoden informanter skal behandles på av politiet i Norge.

I tiltalen er forhold tilbake til 2004 tatt med. Totalt mener Spesialenheten at Eirik Jensen skal ha medvirket til at 13,9 tonn hasj er ført inn i Norge og at han har latt seg kjøpe av Gjermund Cappelen. 

Fikk hjelp av Cappelen

Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen bidro på 1990-tallet til å oppklare et innbrudd på kongefamiliens lysteiendom Oscarshall. Ifølge VG bidro medtiltalte Gjermund Cappelen til å løse saken.

Den tidligere politilederen Eirik Jensen hadde gode kontakter i det kriminelle miljøet og ble spurt om han kunne hjelpe til etter innbruddet ved Oscarshall på Bygdøy i Oslo i 1991.

– Han sa han hadde en kontakt som kunne hjelpe til, men spurte om det var mulig med en dusør for opplysningen til sin informant, sier tidligere politiinspektør Leif A. Lier til avisen.

I 1995 ble saken oppklart, og de stjålne gjenstandene ble levert tilbake til kongehuset. VG skriver at Eirik Jensen skal ha fått hjelp til å løse saken av narkobaronen Gjermund Cappelen, som han nå sitter tiltalt med i Oslo tingrett. Cappelen skal ha fått en dusør på 25.000 kroner fra politimesteren i Oslo.

– Han ga en hjelpende hånd til Jensen som i ettertid fikk veldig mye «kred» for å ha skaffet gjenstandene tilbake, sier Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe.

Jensen omtaler hendelsen i boken «På innsiden». Der skriver han at han løste slottstyveriet ved hjelp av informanten Peder, en mann i 20-årene. Jensen har sagt at all kontakt han har hatt med Cappelen har vært knyttet til hans politiarbeid.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.