– I dag slapper de av sammen. Politiet har ikke bedt om ytterligere avhør, og vi regner med de følger opp de spor og opplysninger hun kom med i avhør slik at gjerningsmann kan finnes og saken løses. Om hun kan bidra med mer stiller hun selvsagt opp, sier advokat John Christian Elden til DN.

Han er forsvareren til Laila Anita Bertheussen, samboeren til justisministeren som nylig tok permisjon fra stillingen. Torsdag meldte politiets sikkerhetstjeneste (PST ) at de sikter Bertheussen for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Hun har nektet straffskyld i saken.

Bertheussen er siktet, men ikke varetektsfengslet. På spørsmål om de siktede og fornærmede får bo sammen i huset ved stedet bilen deres ble påtent, eller om PST må ha stedet til sin disposisjon, svarer han at huset aldri har vært «beslaglagt».

Elden er selv i utlandet, og reiser til Norge i morgen.

Ransaker boligen

PSTs kommunikasjonssjef Trond Hugubakken sier at PST ransaker boligen fredag, og at paret ikke kan bo der i denne perioden. De vil være i stand til å flytte tilbake når arbeidet er ferdig.

Han vil ikke kommentere hvor lang tid det vil ta, eller hvordan PST jobber med saken videre.

Tidligere har det også blitt funnet mistenkelige brev og gjenstander ved parets bosted. I tillegg oppstod det debatt etter at teateret Black Box viste bilder av boligen under en teateroppsetning i fjor vinter.

Hugubakken sier at trusselbildet mot Wara ikke nødvendigvis blir påvirket av at det er justisministerens samboer som er siktet i én av sakene som har oppstått rundt paret.

–Vurderingen av trusselbildet er uavhengig av denne etterforskningen, og det kan være mange hensyn som spiller inn under en slik vurdering, sier Hugubakken, som ikke vil uttale seg om det totale trusselbildet er mer eller mindre alvorlig etter den nyeste utviklingen.

Solberg: –Et sjokk

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under en pressekonferanse torsdag at det er naturlig å se hendelsene i sammenheng.

Statsminister Erna Solberg (H) ønsket bare å uttale seg om siktelsen da hun torsdag kommenterte saken har slått ned som en stor overraskelse i det politiske miljøet.

– Opplysningene om dette har vært et sjokk, og et sjokk for hele regjeringen. Dette er en tragedie for han og for hans familie, sa Solberg om Wara.

– Han er i sjokk, og det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham, fulgte Frp-leder Siv Jensen opp.

Mener PST brøt loven

Forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt til nyhetsbyrået at han mente PST brøt loven da justisministerens samboer ble avhørt uten forsvarer til stede. Til nettstedet aldrimer.no fredag sa Elden at Bertheussen hevdet sin uskyld da hun ble pågrepet og derfor sa at hun ikke trengte advokat.

Kommunikasjonssjef Trond Hugubakken vil ikke kommentere disse opplysningene overfor DN, men sier at en siktet har rett - men ikke plikt - til forsvarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: