Følg pressekonferansen med Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen Regjeringen melder torsdag ettermiddag at de foreslår to endringer som har betydning for forvaltningen av oljefondet og den økonomiske politikken.

Regjeringen foreslår at aksjeandelen i oljefondet økes fra 62,5 til 70 prosent, og at det legges til grunn en forventet avkastning av fondet på tre prosent. Den såkalte handlingsregelen for oljepengebruken endres altså fra fire til tre prosent.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen holder pressekonferanse om to viktige endringer for norsk finans- og pengepolitikk. 
Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen holder pressekonferanse om to viktige endringer for norsk finans- og pengepolitikk.  (Foto: Torstein Bøe/NTB Scanpix)

-  Endringene regjeringen nå foreslår, styrker ramme­verket for forvaltning av olje- og gass­inntektene. Det legger til rette for at også fremtidige generasjoner får glede av disse inntektene, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding. 

Positiv til endringen

Hilde C. Bjørnland, professor ved Handelshøgskolen BI, er positiv til nyheten om å senke handlingsregelen fra fire til tre prosent.

– Fondet er blitt så stort at tre prosent fortsatt er veldig mye. I Mork-utvalget pekte vi på at realavkastningen kan bli under tre prosent. Da går man i riktig retning ved å legge seg lavere enn dagens nivå på fire prosent, sier Bjørnland Dagens Næringsliv. 

Avkastningen har falt

De siste årene har renteutviklingen internasjonalt ført til at forventet realavkastning er nedjustert. Det er ikke lenger realistisk å forvente at fondet skal oppnå en  realavkastning på fire prosent.

Fondet har også vokst kraftig over årene, og det innebærer at en oljepengebruk på fire prosent innebærer at svært mye penger skytes inn i økonomien. 

Flere, blant dem sentralbanksjef Øystein Olsen, har derfor tatt til orde for at handlingsregelen bør endres fra fire til tre prosent. 

Olsen tok til orde for en slik endring i sin andre årstale som sentralbanksjef, i 2012. Forslaget ble imidlertid skutt kontant ned av fondets fødselshjelper, Jens Stoltenberg, allerede i hans takk for maten-tale etter årsmiddagen samme kveld.

Etter noen år tar altså Jensen tak i forslaget. 

– Siden 2001 har det blitt lagt til grunn en forventet realavkastning på fire prosent i Statens pensjonsfond utland. Vurderinger av forventet realavkastning fra både Thøgersen-utvalget, Mork-utvalget og Norges Bank tilsier at vi fremover må belage oss på lavere avkastning. Det må vi ta inn over oss. Derfor tilpasser vi nå kartet etter terrenget og foreslår å nedjustere anslaget på forventet realavkastning til 3 prosent, sier Jensen i en pressemelding.

Økte oljepengebruken

 I forrige statsbudsjett la Jensen opp til en oljepengebruk for neste år på 225,6 milliarder kroner. Det betyr at regjeringen bruker tre prosent av Oljefondet.

Det er under handlingsregelen på fire prosent, som er anslått langsiktig realavkastning for fondet, men likevel tilsvarer det altså en betydelig økning i bruken av oljepenger.

Siv Jensen ble i fjor den første finansministeren som har tatt penger ut av fondet for å dekke det oljekorrigerte underskuddet.

I sitt siste budsjett før valget advarte Jensen sine etterfølgerne om at de ikke kan være i nærheten av å bruke like mye oljepenger som hun har gjort.

I 2017 øker regjeringen oljepengebruken med 15 milliarder kroner – til et nivå som er så høyt at det blir en hard landing i 2018. Regjeringen skriver selv i nasjonalbudsjettet at det ikke er rom for å øke uttaket med mer enn fire milliarder i 2018.

Har ikke måttet prioritere

- Politikerne har i liten grad måttet prioritere. Slik sett mener jeg det er rom for å stramme inn litt, sier professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

Bjørnland er med i DNs rentepanel og satt blant annet i Mork-utvalget som har vurdert hvor stor andel av oljeformuen som bør investeres i aksjer.

Ifølge Bjørnland har handlingsregelen altså gitt politikerne stort spillerom i budsjettene.

– I lange perioder da oljeprisen steg fikk vi mulighet til å bruke mye penger. Vi har ført en veldig ekspansiv finanspolitikk, særlig de siste årene, sier Bjørnland.

Hun er positiv til nyheten om å senke handlingsregelen fra fire til tre prosent.

Handlingsregelen er ikke absolutt, men indikerer et snitt over tid. Dersom den kuttes til tre prosent, mener Bjørnland at man i perioder altså bør kunne gå under dette.

– Hvis norsk økonomi kommer seg på bena igjen, kan man tenke seg at man bruker mindre enn tre prosent av oljefondets verdi, sier Bjørnland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: