Tirsdag vedtok styret i NHO-foreningen Energi Norge å fusjonere med vindkraftorganisasjonen Norwea, ledet av tidligere Sp-leder Åslaug Haga. Lobbyorganisasjonene for en rekke fornybarselskaper er nå, på toppnivå, enige om organisasjonsmodell, politisk plattform, vedtekter og formål. Navnet blir Fornybar Norge.

– Vi skal samle krefter og ligge i forkant av de politiske beslutningsprosessene både i Norge og Europa. Det er slik vi kan få størst innflytelse. Og vi skal bygge tillit og markedsføre næringen som helhet og de ulike teknologiene, sier Haga.

Men det lettere sagt enn gjort. Parallelt med et stadig større kraftbehov, er motstanden mot storutbygging av for eksempel vindkraft – både på land og til havs – formidabel. Nylig rykket eksstatsminister Erna Solberg ut med beskjeden om at nordmenn må tåle flere naturinngrep i tiden som kommer. Solberg-utspillet kom i kjølvannet av skrotingen av et mulig milliardprosjekt for grønn stålproduksjon i Nordland. Der sa lokalpolitikerne nei, etter påtrykk fra vindkraftmotstandere, til konsekvensutredning av de om lag 100 vindturbinene stålverket ville trenge. Dermed havner både arbeidsplasser og skattekroner trolig i Finland.

Haga mener Norge har et «fantastisk godt utgangspunkt» for å utvikle fornybarnæringene.

– Og vi opplever at det er politisk vilje. Men det er faktisk enormt krevende å få opp volumet av fornybar energi som trengs for at vi skal nå klimamålene, i 2030 i første omgang. Da må vi spille på lag med politiske myndigheter. Jeg sier ikke at det er vanskelig å samarbeide med dem, men det er krevende for alle å utvikle så mye fornybar som vi trenger, på en klok måte, sier hun.

400 medlemsbedrifter

Den tidligere Sp-toppen mener det er særlig strid om arealene som trengs for utbygginger.

– Vi har sett, når det gjelder vind på land, at utfordringene er blitt store. Så det å greie å få til en så omfattende utbygging som vi trenger fremover, og samtidig ha folk og politikere med oss, er utvilsomt en stor utfordring. Men samtidig er det nødvendig, for at vi skal sikre arbeidsplasser og ikke skal kvele kloden, sier hun.

Den nye organisasjonen vil ha om lag 400 medlemsbedrifter og representere tusenvis av arbeidsplasser. I omsetning blant medlemmene, blir den blant NHOs største. Energi Norge-sjef Knut Kroepelien frem til sammenslåing.

– Norwea har en bred medlemsmasse. Det er et rikt tilskudd for NHO-fellesskapet, sier han.

Og større skal det bli, skal vi tro direktøren.

– Fra både Norge og Europa vet vi at havvind vil være en vesentlig bidragsyter fra 2030 og fremover. Sammen kan vi utvikle kompetanse og slagkraft. Etter hvert også gode rammebetingelser for å utvikle næringen i norske havområder, sier han.

Ny direktør

Det er mange direktører i NHO-fellesskapet, men den nye organisasjonen kan bare ha en toppsjef. Hvem det blir er uvisst.

– Det er det styret for Fornybar Norge som skal avklare. Men det er ikke det viktige. Det viktige er at Norwea og Energi Norge er enige om den politikken som skal føres fremover. Og at vi håper å få med oss både sol, hydrogen og kanskje småkraft og fjernvarme inn i et tettere samarbeid, sier Haga.

– Vil du bli sjef, da?

– Det er styret i Fornybar Norge som skal ta stilling til det, sier hun.

– Så jeg kan stryke oppfølgingsspørsmålet om hvordan du ser på det å kanskje bli NHO-topp?

– He-he. Ja.

Energi Norge-sjefen vil heller ikke forskuttere toppjobben.

– Det viktige med denne fusjonen er å få samlet fornybarinteressene og aktørene, for å få frem konkurransefortrinnet Norge har, sier Kroepelien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.