– Denne krigsprofitten befinner seg ikke bare i Norge, men over hele Europa. Land som synes energiprodusenter tjener for godt, bør lete i sitt egen hjemland i første runde, sier professor Atle Midttun ved BI.
Han mener EU-landene bør heve skattene på el-selskapene, som nå profitterer enormt på krigen i Ukraina, for å bøte på høye energikostnader i eget land.
– De fleste europeiske el-selskaper med egen fornybar eller kjernekraftproduksjoner er krigsprofitører de luxe, konkluderer Midttun.
Lørdag skrev DN om hvordan norske diplomater i EU og Utenriksdepartementet er bekymret for Norges omdømme. Fra ambassaden i Berlin het det i juli at «mange allerede ser på oss som krigsprofitører,» mens man i Roma advarte om at «spørsmålet om «norsk solidaritet» vil raskt kunne melde seg».
– Dette er en kommunikasjonssak. Norge bør flagge klart at vi støtter opp om et allment pristak som iverksettes i hele markedet. Det vil være en mye bedre løsning enn å lage en helt ekstraordinær prisdumping på gass i Norge når alle andre gjør det motsatte, sier Midttun mens han understreker at en tydelig og sjenerøs økonomisk støtte til Ukraina også er viktig.
Fredag var Europas energiministre samlet i Brussel for samtaler om tiltak for å dempe effekten av energikrisen. Ifølge nyhetsmeldinger er nå 15 av 27 EU-land for et generelt tak som også innebærer et pristak på norsk gass.
I praksis betyr det at EU innfører et forbud mot å kjøpe gass til priser over en viss terskel. Det ble ikke enighet om dette punktet fredag, men Europakommisjonen tar sikte på å legge frem et forslag neste uke.
– Veldig vanskelig å ikke tape omdømme
– Det er veldig vanskelig for Norge å ikke tape omdømme, sier professor Ola Honningdal Grytten ved NHH til DN.
Dagen etter Russlands invasjon av Ukraina skrev Grytten en kronikk ved navn «Norge kan bli krigsprofitør». På spørsmål om hva han tenker om at Norge nå taper omdømme som følge av superprofitten på salg av gass, svarer Grytten:
– Det eneste vi kan ta tilbake omdømmet på, er ved å vise velvillighet i energiproduksjon og velvillighet i hjelp overfor Ukraina, samt velvillighet i internasjonale forhandlinger om energipriser.
Grytten er tydelig på at med så høye gasspriser og oljepriser er det vanskelig for Norge å ikke tjene penger. Han mener det beste bidraget Norge så langt har kommet med er den enorme gassproduksjonen.
– En del mener vi har økt gassproduksjonen så mye at vi ødelegger muligheten for å få ut en del olje senere fordi vi mister trykket. Så vi ofrer en del allerede, men samtidig tjener vi så enormt mye at det er et spørsmål om det kan kalles et offer, sier han og legger kjapt til;
– Kanskje vi også bør tenke at vi kutter elektrifiseringen av norsk sokkel, den har hverken Norges eller verdens energiforsyninger godt av.
– Bør opptre mer ydmykt
Fredagens nyhetskilder viser at et flertall av EU-landene er for et generelt pristak på gass. Lørdag viste en fersk undersøkelse gjort av den svenske avisen Dagens Nyheter, at også svenske partier ønsker at EU endrer det felles systemet for prissetting. Høye gasspriser bør ikke få styre strømprisene, mener partiene.
Til uken vil Europakommisjonen komme med en beslutning angående forslaget om pristak på gass.
– Når EU nå tar sine beslutninger, må vi være en del av det samarbeidet. Det er klart at med de enorme inntektene vi har, så kommer vi til å måtte bidra mer internasjonalt. Det er også i vår interesse, sier energipolitisk talsperson Ola Elvestuen i Venstre.
På spørsmål om hva han tenker om at Norge er i ferd med å tape omdømme, svarer Elvestuen:
– Støre bør opptre mer ydmykt og med større forståelse for de problemene som er i Europa.
Høyres energipolitisk talsperson, Nikolai Astrup, mener Norge bør bidra konstruktivt for å finne gode løsninger på de ekstreme gassprisene som herjer i Europa. Et pristak på gass er trolig ikke svaret, mener Astrup.
– Norge er en stor leverandør av gass til Europa, men er likevel ikke i posisjon til å påvirke globale gasspriser. Det blir heller ikke mer gass av å sette en fastpris på norsk gass, og akkurat nå er mangel på gass hovedutfordringen, sier energipolitisk talsperson Nikolai Astrup i Høyre.
– En mulighet til å hjelpe våre naboer
– Når vi først tjener så mye ekstra penger, så har vi en mulighet til å hjelpe våre naboer i Europa i den vanskelige situasjonen de står i, sier Lan Marie Berg i MDG til DN.
Fredag foreslo Europakommisjonens president Ursula von der Leyen et solidaritetsfond der olje- og gasselskapene bes om å allokere deler av de ekstraordinære inntektene sine. Et slikt fond mener Berg Norge bør bidra til å fylle opp.
– Det er viktig for at Norge skal ha et godt omdømme, men ikke minst for å sikre stabiliteten i Europa. Det vil kunne hjelpe husholdninger i Europa som står i en mye dypere krise enn vi gjør i Norge, men det vil også være å hjelpe oss selv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.