DN får bekreftet fra kilder i regjeringsapparatet at avtalen om kompensasjon til pelsdyrbøndene trolig vil koste staten rundt 1,75 milliarder. Pelsdyrnæringen har fått en takst på sine bruk på 1,4 milliarder. I tillegg kommer 350 millioner til blant annet riving, rydding og omstilling.

Det avtalen ikke innebærer er skatteunntaket, som Ap og Sp ønsket i sitt forslag. Det ville bragt kompensasjonen opp i over to milliarder, slik DN skrev mandag.

– Avtalen betyr at kostnadene for staten øker sammenlignet med gjeldende forskrift. Med denne avtalen så er Ap/Sp sitt forslag om å vurdere skattefritak avvist. Det skal lages en takst som også reflekterer hva markedet ville ha betalt for denne type virksomhet. Det er umulig å ha en klar oppfatning hva sluttsummen blir for denne avviklingen når avviklingsperioden er over i 2025, sier statssekretær Widar Skogan i Landbruks- og matdepartementet.

Men dagens takst på 1,4 milliarder ble bestilt av pelsdyrbøndene. Nå vil det bli bestilt nye takster av staten. Derfor er det fortsatt usikkert hvor høyt beløpet blir.

Ifølge NTB ble partene enige om å droppe erstatning basert på bokført verdi eller antall avlstisper. I stedet kommer det til å bli basert på en verdivurdering av hvert enkelt pelsdyranlegg.

NTB skriver at Frp, Høyre, Venstre og KrF ble enige om å definere saken som et «ekspropriasjonsartet inngrep».

Det betyr at staten fratar noen deres eiendom med tvang, noe som utløser økonomisk kompensasjon.

«Stortinget ber regjeringen om å utforme et opplegg for taksering av pelsdyranlegg basert på faglige verdivurderinger som tar utgangspunkt i ekspropriasjonsrettslige regler», heter det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.