På Fellesforbundets landsmøte leverte Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag sterkt støtte til EØS-avtalen – midt imot en stor andel av delegatene i LO-forbundet.

– Jeg advarer mot å sette avtalen i spill. Jeg frykter at prisen blir for høy, sa Støre.

EØS-kritikken i Fellesforbundet skyldes i stor grad misnøye med forholdene i arbeidslivet.

Støre lekset opp hvordan Ap selv har satt frem en rekke forslag om å begrense innleie og strupe bemanningsbransjen, samt andre forslag som ligger fagbevegelsen nær.

– Og vi er blitt nedstemt, sa han.

Særlig at Erna Solberg har kalt en viss innstramning i bemanningsbransjen for «sitt største nederlag», mente Støre var det tydeligste tegnet på at Aps og fagbevegelsens fremste felles interesse burde være å avløse hennes regjering i 2021.

Trygghet for arbeid og på arbeid og omstilling for et bærekraftig arbeidsliv var hovedpunkter Støre la vekt på. Ap skal nå gå i gang med et nytt partiprogram for kommende periode. Han ba fagforeningsfolkene bidra med innspill.

– La oss se hvor langt vi kan komme i fellesskap, sa han.

Han lovet Ap-støtte til forslag om å forby innleie av arbeidskraft på bestemte vilkår, skjerpe kontroll med useriøs transport og å støtte LO-kravet om pensjonsopptjening fra første krone.

Advarte mot intern splid

EØS-motstanderne i Fellesforbundet fikk bare noen få innrømmelser:

– EØS-avtalen kan påvirkes – og forbedres. Men det er den vi har, sa Støre.

Med dette fulgte en kraftig advarsel mot at venstresiden bruker kreftene på å slåss mot andre parti- og fagforeningsfellers standpunkter.

– Ikke bruk mest krefter på uenighet innad. Vi trenger å bygge opp et best mulig alternativ, sa Støre – med klar adresse til dagens regjering.

«Det ble en del tyn»

Ap-lederen satt gjennom nesten tre timers debatt om EØS og arbeidsvilkår før han oppsummerte foran fagforeningsdelegatene.

– Det ble en del tyn, sa han tørt etterpå.

Terje Lund fra Nord-Rogaland var tøff Støre-kritiker:

– Du kommer til oss med hersketeknikker for å få oss inn i rekkene. Men skal du få våre stemmer, må du være vår stemme, sa han.

EØS-motstanderen Lund mente Støre måtte være høyreekstremist hvis han selv skulle kalles venstreekstremist på grunn av sine standpunkter.

– Dere er pinadø mer lojale mot Brussel enn pavene mot Vatikanet, sa Boye Ullman fra Oslo, som viste til at veksten i bemanningsbransjen har vært større enn i de største norske bedriftene de siste årene.

Kranglet om olje

Støre selv støttet i sin oppsummering så godt som alle innlegg som krevde ryddigere arbeidsforhold, kamp mot sosial dumping og innsats for å skape ny bærekraftig industri.

Men delegater som krevde nei til EØS fikk motbør:

– Boye Ullman sier EØS-saken handler om folks liv. Ja, det handler om å gå på jobb, om å ha en jobb å gå til. Boye: Ditt parti tar ikke folks jobb på alvor. Dere vil stanse all ny leteboring etter olje, 90 prosent av utvinningen i 2031. Det er ikke å forberede Norge på det grønne skiftet. Vi vil utvikle, ikke avvikle, sa Støre til Rødt-medlem Ullman.

Ullman freste tilbake.

– Jeg er delegat, ikke partiet Rødt. Jeg støtter ikke avviklingen. Dette er hersketeknikk, sa han.

Til avstemning

Tirsdag ettermiddag slipte fortsatt en redaksjonskomité i Fellesforbundet på formuleringer ledelsen håper kan samle forbundet i spørsmålet om EØS – nei, eller videre utredninger av alternative muligheter i avtalen.

Avstemning ventes tidlig onsdag formiddag.

– Nei, jeg tør ikke spå utfallet. Annet enn at det blir jevnt, sier forbundsleder Jørn Eggum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.