I forrige uke ble det bestemt at Stortingets høring om Equinors USA-skandale utsettes. I utgangspunktet skulle den blitt avholdt 13. oktober, men høringen ble utsatt fordi energi- og miljøkomiteen ønsket å invitere enda flere tidligere statsråder.

Ved 11.30-tiden tirsdag samlet medlemmene i komiteen seg til møte. Der ble de enige om hele invitasjonslisten og at høringen skal avholdes 3. november, bekrefter Espen Barth Eide (Ap) som er høringens saksordfører.

De inviterte

Her er alle som blir invitert til høringen:

  • Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Han satt mellom 2011 og 2013 under Stoltenberg II-regjeringen.
  • Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Han var Erna Solbergs første olje- og energiminister og satt mellom 2013 og 2016.
  • Nåværende olje- og energiminister Tina Bru. Hun tiltrådte tidligere i år, og fikk Equinor-saken rett i fanget da hun startet. I juni måtte hun redegjøre om statens eierskap foran Stortinget.

Det betyr at Erna Solbergs olje- og energiministre mellom Lien og Bru slipper å delta i høringen. Det innebærer Terje Søviknes, Kjell-Børge Freiberg og Sylvi Listhaug – alle fra Fremskrittspartiet.

I tillegg opplyser Barth Eide at de inviterer nåværende og tidligere styreleder, i tillegg til nåværende og tidligere konsernsjef i Equinor.

Jon Erik Reinhardsen har hatt styreledervervet siden 2017 og tok over etter Øystein Løseth. Han tiltrådte i vervet sommeren 2015.

Eldar Sætre har vært konsernsjef siden 2015, og er inne i sin siste måned i stillingen. Anders Opedal tar over fra november. Helge Lund var konsernsjef før Sætre og satt i stillingen fra 2004.

Forklarer invitasjonslisten

I utgangspunktet ble det åpnet for at statsråder fra 2014 og utover skulle inviteres, men flere av representantene i komiteen ønsket at statsråder fra Stoltenberg II-regjeringen også skulle kalles inn.

Politikernes oppgave er ikke å gjennomføre en revisjon av oljeselskapet, men få svar på hvilken dialog det har vært mellom selskapet og Olje- og energidepartementet. Det er dette departementet som forvalter statens eierskap på 67 prosent i selskapet.

Slik forklarer Barth Eide hvorfor de tidligere statsrådene blir kalt inn:

– Borten-Moe for å høre litt om hva man tenkte under den store ekspansjonsfasen, altså i forkant av de utfordringene man oppdaget i 2014.

– Tord Lien fordi han satt i stolen nøkkelåret 2014 som er året der Equinor ble kjent med alvorlige svakheter ved økonomistyringen i USA både ifølge PwC-rapporten og Brus redegjørelse.

– Bru, fordi det er hun som sitter nå og det er hennes redegjørelse.

De hemmelige rapportene

I vår avslørte DN flere interne, hemmelige rapporter som rettet skarp kritikk mot Equinors utenlandssatsing. Til sammen har selskapet tapt over 200 milliarder kroner i USA de siste 20 årene.

Olje- og energiminister Tina Bru måtte redegjøre for statens eierskap i Equinor, for Stortinget i juni. 8. oktober fikk hun PwC og Equinors rapport om utenlandsinvesteringene på bordet.

Den viste at selskapet hadde for lite kontroll, for svak ledelse i USA og for svak oppfølging av selskapet. Den slo fast at Equinor hadde iverksatt tiltak, men at alle problemene ennå ikke var fikset opp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.