– Hvorfor mener statsråden det er en god idé å bytte navn på Statoil til Equinor?

Det er spørsmålet Senterpartiets stortingsrepresentant Sandra Borch sendte til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) torsdag. Statsråden har seks dager på seg til å besvare spørsmålet i henhold til Stortingets regler.

Oljegigantens navneskifte har vekket kraftige reaksjoner etter at det ble kjent i forrige uke. Statoils første sjef, Arve Johnsen, mener at selskapets forslag til nytt navn er et forsøk på å tilsløre virkeligheten. Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe tror grunnen kan være «mangel på selvtillit».

Nå ønsker altså Senterpartiet at oljeministeren skal forklare hvorfor det er en god idé at Statoil endrer navn.

Lurer på hvorfor

– Vi mener forslaget om å ta avstand både fra olje og stat er helt håpløst. Vi vil derfor høre hvorfor regjeringen mener det er en god idé å la Statoil skifte navn. Equinor er et navn som enhver bedrift kunne hatt, enten de drev med hester, kostymeklærimport eller salg av kosttilskudd, sier Geir Pollestad (Sp), leder for næringskomiteen på Stortinget.

Geir Pollestad (Sp) synes lite om det nye navnet.
Geir Pollestad (Sp) synes lite om det nye navnet. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Han er selv fra oljefylket Rogaland, og sier at partiet tror nordmenn har et sterkt forhold til Statoil som landets felles oljeselskap og leverandør av penger til velferdsstaten.

– Det er en grunn til at Ikea, BMW og Apple ikke skifter navn. Det er sterke merkenavn. Det samme er Statoil, sier han.

Ap snudde

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, uttalte først at navneskiftet til Statoil var friskt da det ble annonsert i forrige uke.

En halvtime senere ombestemte han seg, og mente at Søviknes må komme til Stortinget for å diskutere navneendringen.

Espen Barth Eide ønsker en redegjørelse fra oljeministeren.
Espen Barth Eide ønsker en redegjørelse fra oljeministeren. (Foto: Per Thrana)

– Det å skifte navn på et selskap med så mye historie er et så viktig spørsmål at det tillegger generalforsamlingen å bestemme over, og er ikke noe styret bare kan bestemme. Statoil er mer enn seg selv, det er et selskap som forteller en historie om hvordan Norge håndterte det å bli et oljerikt land uten å gå på de samme tabbene som mange andre land som er rike på naturressurser, sa han da.

Det har ennå ikke blitt avklart når Søviknes skal komme til Stortinget. Det har vært uformelle samtaler, men både Søviknes, Senterpartiet og Ap har i de siste ukene vært opptatt med spørsmålet om Acer og Norges medlemskap der. Sannsynligvis blir situasjonen avklart like etter påske.

– Vi ber Søviknes redegjøre og så tar vi diskusjonen derfra. Statoil er vårt største selskap, men også en viktig bærer av norsk oljehistorie. Det er åpenbart at vi skal ha en armlengdes avstand til styring av selskapet når det gjelder mange ting, men dette er en eiersak, sier Barth Eide.

Navneforslaget vil bli tatt opp på generalforsamlingen til Statoil 15. mai, der regjeringen vil stemme for. Olje- og energidepartementet har ikke besvart DNs henvendelse om saken. (Vilkår)

Her går det skikkelig galt
Da det ene skipet fra Hapeg-Lloyd skulle legge til kai i Karachi gikk det galt og containerhavnen måtte stenge.
00:49
Publisert: