Statsminister Erna Solberg er bekymret for utviklingen i Midtøsten etter at Iran natt til onsdag avfyrte raketter mot to amerikanske militærbaser i Irak, som en hevn for den amerikanske likvideringen av generalen Qasem Soleimani sist fredag.

– Det er selvfølgelig krevende at vi har en opptrapping, men det er ikke uventet. Dagens angrep var varslet, og er et eksempel på at vi har en for stresset situasjon som vi ønsker skal roe seg, sier Solberg til DN.

Hun er en av mange samfunnstopper som onsdag er på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for konflikten.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret.
Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret. (Foto: Per Thrana)

– Det er en spiral, en voldsspiral som er den store ukjente faktoren. Iran har gitt én type svar, det kan komme flere. Det store spørsmålet er om USA har en plan. Hvis de ikke har en plan, er spørsmålet om denne type spiral kan føre til en åpen konflikt. Og det er farlig, sier Gahr Støre til DN.

– Hva tror du?

– Henrettelsen av Soleimani er en dramatisk endring i forhold til det som var bildet før jul, hvor USA hadde tunge økonomiske sanksjoner, Iran slo tilbake med stikk mot amerikanske interesser og allierte i regionen. Soleimani er en mann med blod på hendene, og som amerikanske presidenter har vurdert å angripe tidligere, men da har de vurdert at kostnadene er større enn oppsiden. Om Trump har gjort en annen analyse, det gjenstår å se, sier Gahr Støre.

– Hvilken innflytelse har dette på verdens børser?

– Ustabilitet er alltid en faktor markedene tar hensyn til. Nå er man vant til å ha ustabilitet i gulfen. Det urovekkende her er at spiralen er kommet på et så høyt nivå at man er veldig nært en åpen militær konflikt. Og det har man siden 1979 mellom USA og Iran klart å holde under kontroll. Nå er det et mer åpent spørsmål.

– Hva tenker du om utvikling på Oslo Børs det neste året, tar du pengene ut av aksjer og fond?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Gahr Støre.

Tidligere SV-topp og Cicero-direktør Kristin Halvorsen har noen av sine sparepenger på Oslo Børs.

Kristin Halvorsen har ingen planer om å redusere eksponeringen mot Børsen som følge av markedsuro. Sentralbanksjef Øystein Olsen til venstre.
Kristin Halvorsen har ingen planer om å redusere eksponeringen mot Børsen som følge av markedsuro. Sentralbanksjef Øystein Olsen til venstre. (Foto: Per Thrana)

– Jeg har noen få, men de er veldig hemmelige, sier Halvorsen.

Hun har ingen planer om å redusere eksponeringen mot Børsen som følge av markedsuro.

– Nei, absolutt ikke. Jeg er veldig langsiktig, sier Halvorsen.

Tidligere Høyre-topp og investor Svein Flåtten påpeker at oljeselskaper har gjort det bra på Oslo Børs de siste ukene.

Svein Flåtten.
Svein Flåtten. (Foto: Elin Høyland)

– Foreløpig har børsene vært relativt rolige, men stort sett kommer markedene til å reagere sånn som de har gjort det siste årene, nemlig med at de reagerer på alle Twitter-meldinger fra Donald Trump, sier Flåtten.

– Jeg tror ikke at markedene er særlig engstelige, det er oljeprisen som er det vesentlige, du ser jo at oljeaksjer går stort sett opp, legger han til.

Han frykter likevel at det kan komme et børsfall.

– Det verste markedet vet er usikkerhet, så det kan komme reaksjoner senere. Jeg er litt overrasket over at det ikke har vært mer reaksjoner. Man er trygge på at økonomiene virker stabile rundt omkring og det er gode meldinger rundt dette, sier Svein Flåtten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.