Tirsdag kveld holdt Erna Solberg pressekonferanse fra Statsministerens kontor. Der kommenterte hun statssekretær Peder W. Egseths rolle i Molde-ordførerens kritikk av Oslo sin håndtering av koronapandemien.

– På bakgrunn av saken i VG har jeg hatt en lengre samtale med Egseth, og gått gjennom hvem han har hatt kontakt med i forbindelse med saken, sa Solberg under pressekonferansen.

– Peder har formidlet kontakt mellom lokalpolitikere i Høyre og medier. Noen ganger har lokalpolitikerne tatt kontakt med Peder, andre ganger har Peder tatt kontakt med lokalpolitikerne.

Statsminister Erna Solberg hasteinnkalte til presskonferanse på Statsministerens kontor tirsdag kveld.
Statsminister Erna Solberg hasteinnkalte til presskonferanse på Statsministerens kontor tirsdag kveld. (Foto: Heiko Junge/NTB)

– Dette burde han ikke gjort, sa Solberg.

Solberg sa at det ikke er tvil om at Oslo har hatt det tøffere enn andre under koronapandemien. Hun sa at utspillet var på å sette by og land opp mot hverandre, og at det var et unødvendig bidrag i koronadebatten.

– Jeg beklager at Statsministerens kontor har vært involvert i et utspill som strider mot regjeringens arbeid. Jeg har derfor i kveld ringt Raymond Johansen og beklaget Statsministerens kontors involvering, sa Solberg.

Egseth får en offentlig skrape, sa Solberg på spørsmål fra Dagbladet om hva konsekvensene av involveringen blir.

– Den konsekvensen er at han får en offentlig skrape som dette selvfølgelig blir. Men utover det mener jeg at Peder er dyktig og flink, og alle kan gjøre feil, svarte statsministeren på spørsmål fra Dagbladet på tirsdagens pressekonferanse.

Dette har skjedd

Søndag 28. februar kom Molde-ordfører Torgeir Dahl med et utspill hvor han kritiserte Oslo sin håndtering av koronapandemien.

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sa han til VG.

– Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, la han til.

Mandag kveld kunne NRK avsløre at Dahl fikk hjelpe av statssekretær Peder W. Egseth til å komme i kontakt med VG i forbindelse med sin koronakritikk av Oslo. Denne avsløringen har skapt sterke reaksjoner fra flere på tinget, deriblant Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre.

– Hun bør helt klart beklage dette. Her har Statsministerens kontor drevet gjennom en helg virksomhet som er stikk i strid med det som burde vært statsministerens oppdrag, sier Støre til NRK.

– Ganske grovt

Kritikken fra Dahl var rettet mot Oslo som helhet, men i utspillet spør Dahl om det ikke er byens ledelse som ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig. Det reagerte byrådsleder Raymond Johansen svært sterkt på.

– Det fremstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få inn angrepet på Oslo, i et forsøk på å svekke tilliten til den politiske ledelsen her i Oslo, hovedstaden i Norge som har vært hardest rammet av den verste krisen siden annen verdenskrig, sa Johansen til NTB mandag.

Til NTB sier Johansen at han nå forventer at Solberg går ut og avklarer om statssekretæren handlet i forståelse med statsministeren eller ikke.

– Og vil Erna Solberg beklage at Statsministerens kontor har vært så involvert i å forberede dette angrepet og bidratt til å plante det i mediene? spør han videre.

– Jeg regner jo med at han har gjort noe mer enn å ha gitt ut et telefonnummer, men uansett fremstår det som at det arbeides aktivt fra statssekretærens side med å få dette budskapet ut. Det er vanskelig å vurdere dette på noen annen måte.

– Dette er ganske grovt og noe som bidrar til å gjøre koronapandemien til et stygt politisk spill, sa Johansen til NTB.

Etter pressekonferansen kommenterte Johansen Solbergs unnskyldning.

– Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ringte og beklaget at Statsministerens kontor var involvert i utspillene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.