Statsminister Erna Solberg erkjenner at tonen i innvandringsspørsmål hardnet til under valgkampen. Under åpningstalen på Integreringskonferansen onsdag tok hun et oppgjør med netthets og hatprat.

– Det er noe som bekymrer meg. Særlig reaksjonen som har kommet mot unge, nye stemmer, sa Solberg.

Selv om noen av de unge har en stil med friske fraspark, og kanskje ikke er så polerte i debatten, har de en rett til å ytre seg, like selvfølgelig som alle andre her i landet, påpekte hun.

– Rett til å ytre seg

Hun frykter at hardere debattklima gjør at unge med innvandrerbakgrunn vegrer seg.

– Om slike stemmer stilner, så svekkes demokratiet. Hvis de ikke opplever at ytringsfrihet og demokrati er også deres plattform, kan vi få mer ekstremisme. Da er hatprat med på å gjøre integreringen dårligere, sa hun.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tok i sin tale også til orde for et mer konstruktivt ordskifte.

Hun topp opp hvordan Sumaya Jirde Ali, som har engasjert seg i hijab-debatten, har opplevd trusler i etterkant og hvordan 17 år gamle Anujan Kathir fra AUF ble omtalt i kommentarfelt etter at han ble intervjuet av NRK på valgkvelden.

– Jeg forstår at moren hans gråt når hun leste kommentarer som kom i kjølvannet av intervjuet. Mye av det var reinspikka rasisme. Jeg ville også grått om slike ting var sagt om mitt barn.

Enig i at debatten hardnet til

Listhaug er enig med Solberg i at debattklimaet ble hardere før valget. Selv ble hun utfordret til å ta til motmæle mot hets av unge samfunnsdebattanter, men valgte å vente.

Hvorfor gjorde du ikke det tidligere?

– I valgkampen var det mye som skjedde, det var ikke mulig å rekke over alt som skjedde, sier Listhaug til NTB.

– Du rakk det ikke?

– Nei, det var ikke rett tidspunkt gjøre det på. Nå har jeg fått samlet trådene, sier Listhaug.

Hun oppfordrer folk til å opptre på sosiale medier og ellers på nettet på samme måte som man gjør i møte med mennesker.

– Det er uakseptabelt at personer risikerer å bli hetset, angrepet og truet på basis av at de er mørke i huden, sa Listhaug.(Vilkår)

Pen eller rar?
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: