I Justisdepartementets postjournal kommer det frem at de siden november har innhentet innspill fra andre departementer og etater om «konsekvenser for egen sektor ved nedstengingsnivå 5». Det omtales også som portforbud.

– Vi ser at Justisdepartementet utreder nivå fem, portforbud?

– Vi håper vi vil være i stand til å la være å innføre portforbud selv om mange andre land i Europa har hatt det, sier statsminister Erna Solberg til DN onsdag.

Ikke aktuelt

Justisminister Monica Mæland redegjorde for saken på en pressekonferanse onsdag:

– La meg da med en gang si, at det per i dag ikke aktuelt å innføre noe portforbud eller noe som likner på et portforbud. Dette er noe vi håper aldri blir nødvendig.

Portforbud er ikke aktuelt per nå, opplyser justisministeren.
Portforbud er ikke aktuelt per nå, opplyser justisministeren. (Foto: Torstein Bøe/NTB)

Det vil først være aktuelt i «ekstreme tilfeller», ifølge Mæland.

– Et sånt lovforslag, som selvsagt må vedtas av Stortinget, vil kunne gi regjeringen fullmakt til å forby eller begrense det å bevege seg ute der andre også ferdes. Altså en plikt til å holde seg hjemme, sa justisminsteren.

Sendt på høring

Et høringsforslag om portforbud blir sendt på høring senere denne uken.

Justisdepartementet har ikke svart på DNs henvendelse om saken sendt tirsdag. De har også avslått innsyn i en rekke dokumenter om utredningen av portforbudet.

NRK omtalte først at regjeringen utreder portforbud. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til kanalen at det skal mye til før portforbud blir aktuelt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.