Brexit ligger an til å bli hovedrett på menyen når Angela Merkel tar imot Erna Solberg til en såkalt arbeidslunsj i Berlin tirsdag.

Som Europas største økonomi vil Tyskland få stor innflytelse over retningen på forhandlingene som nå er i vente med britene.

– Det blir viktig å høre hvordan de tenker seg at det kan finnes løsninger framover, og hvordan de mener dette vil påvirke EU-samarbeidet, sier Solberg til NTB.

Forsvarssamarbeid

Solberg trekker fram europeisk forsvarssamarbeid som et av spørsmålene hun ønsker å diskutere med Merkel. Storbritannia har lenge vært en brems for tettere forsvarssamarbeid i EU, og Tyskland er et av flere land som mener EU bør benytte sjansen til å forsterke samarbeidet nå som britene går ut.

Norges bekymring er at ressursene skal bli smurt for tynt utover, og at EU og NATO skal gjøre det samme dobbelt opp.

– Det er begrensede ressurser for oss alle. Vi har ganske mange styrker som er allokert i ulike innsatser innunder NATO-paraplyen. For alle NATO-land er det begrenset hva de eventuelt kan stille med i en EU-kontekst, forklarer Solberg.

– Jeg tror ofte at ideene er litt større enn den praktiske evnen til å stille med kapasiteter, advarer hun.

Kompromissmaker

De siste månedene har Merkel vært i samtaler med en rekke statsledere i EU om brexit, både én til én og i grupper med flere. Noen er blitt invitert til Berlin, andre har Merkel besøkt i byer som Tallinn, Praha og Warszawa.

Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité, mener Merkel har tatt på seg rollen som kompromissmakeren som forsøker å bygge bro.

– Vi står utenfor EU og har derfor ikke vært en naturlig del av gruppene hun har innkalt eller reist for å møte, men nå får trolig Norge legge fram sine posisjoner, sier Bundt.

– Merkel søker kompromisser også med de små landene i EU. Hun er opptatt av å få med seg alle på laget, fastslår hun.

– Vil strekke seg langt

I påvente av de formelle forhandlingene har posisjonene hardnet både på britisk og europeisk side.

Ifølge EUs president Donald Tusk går det mot en «hard brexit», det vil si en skilsmisse som innebærer at Storbritannia i stor grad kutter båndene til EUs indre marked.

Merkel har på sin side gjort det klart at målet ikke er å straffe britene. Hun mener EU må bevare roen og gi britene tid til å gjennomføre utmeldingen på en skikkelig måte.

– Jeg tror nok hun er innstilt på å strekke seg ganske langt for å bli enig med britene, sier Bundt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockelåt fra Venstre
Venstres nestleder Terje Breivik har komponert en rockelåt og en musikkvideo som slippes i forbindelse med at Venstre legger frem sitt alternative budsjett.
02:21
Publisert: