Statsminister Erna Solberg er rystet over selvmordsangrepet i Manchester som så langt har drept 22 og skadet 59, blant dem barn og unge. Eksplosjonen, trolig forårsaket av en selvmordsbomber, da popstjernen Ariana Grande hadde avsluttet konserten sin på Manchester Arena mandag kveld. 

Erna Solberg møtte pressen på Stortinget tirsdag formiddag. Hun sier det er viktig å melde fra til politiet hvis man ser noe unaturlig samtidig som vi ikke bør gi etter for terroristenes ønske om å skape frykt. 

1. – Har du selv vært med ungene dine på slike arrangement?

– Jeg har vært på mange slike arrangement sammen med mine unger. Jeg har den fordelen at jeg liker mange av de samme artistene, senest var jeg på Karpe Diem i Spektrum. Jeg har ikke opplevd frykt for å være der, på slike konserter. Det er god kontroll inn. Den største bekjempelsen vi gjør er det etteretningsarbeidet og forebyggingen vi har jobbet med intensivt, med den handlingsplanen vi har mot ekstremisme. Det gjelder å både kunne etterforske og avsløre. Vi har flere dommer knyttet til dette. Det andre er å mobilisere for å se ungdom som er på vei til å bli ekstreme, og gripe inn.

2. – Denne artisten var i Norge for 14 dager siden, hva sier du til barn og unge i Norge som merker redselen?

– Det er viktig å bekjempe dette, å leve livene mest mulig normalt, glede seg over ting som skjer, men selvfølgelig ha sympati og medfølelse med de som nå er ofre. Det har vi alle sammen. Men vi må forsøke å leve livene våre, for det er alltid terroristenes mål at vi skal endre livene våre, at vi skal leve i frykt.

3. – Vi står foran en sesong med mange konserter, bør dette få arrangørene til å vurdere sikkerheten nøyere?

– Arrangørene bør være i god kontakt med sitt lokale politi. De skal gi råd og følge opp mulige situasjoner. Men det PST sier så langt er at det ikke er noen grunn til å heve terrortrusselen i Norge basert på det som har skjedd i Storbritannia. Men de følger nøye med på hva som kommer ut av etterforskningen i England. Men vi skal tørre å gå på festival og konserter og glede oss denne sommeren også.

4. –Tror du dette er et forsøk på å påvirke det britiske valget?

– Vi vet ennå ikke hvem som står bak, om det for eksempel er IS-inspirert eller organisert. Det kan også være andre. Men det er slik at det alltid kan være et momentum før et valg, men det virker ofte feil. Det kan like mye være det som skjer i Midtøsten hvis det er IS som står bak, rett og slett fordi de taper terreng. De har tapt attraktivitet. De rekrutterer færre. Men dermed oppfordrer de også flere til å delta i terror. Men jeg tar det forbeholdet igjen. Det kan vise seg at det er andre som står bak. 

5. –Hva synes du om denne såkalte formen for krigføring?

– Dette er simpel krigføring og selvfølgelig i strid med alle internasjonale krigføringsregler. Men terrororganisasjoner følger ikke dem. Det er feigt, feigt å ramme barn og unge på konsert, ute for å glede seg og skape frykt i våre samfunn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her smeller det
Mot slutten av Ariana Grande konserten høres plutselig et smell.
00:21
Publisert: