Fra og med i dag klokken 18.00 stenges barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter og høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner i Norge.

Dette er et av flere tiltak som statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) presenterte da de møtte pressen like etter klokken 14.00.

– Vi står i en vanskelig tid for Norge og for verden. Norge blir satt på en stor prøve som samfunn og vi som enkeltmennesker. I denne perioden foran oss vil alle få en annerledes hverdag. De drastiske tiltakene vi nå iverksetter gjør vi i håp om å stanse koronaviruset, sa Solberg da hun åpnet pressekonferansen.

De andre tiltakene som gjelder fra i dag til torsdag 26. mars er:

  • Forbud mot og stenging av kulturarrangementer, idrettsarrangementer, organisert idrettsaktivitet.
  • Stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen, som restaurant, bar, pub og uteliv, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat som kan legge til rette for at besøkende kan holde en meters avstand. Buffeter blir ikke tillatt.
  • Stenging av treningssentre
  • Restriksjoner for besøkende til alle lands helseinstitusjoner
  • Forbud mot utenlandsreise fra helsepersonell som jobber med pasientbehandling
  • Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i karantene, uavhengig om de har symptomer eller ikke. Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar

– Grepene kan skape frykt hos noen, men jeg håper det skaper trygghet hos de fleste, sier helseminister Bent Høie.

Kollektivtransporten i landet skal opprettholdes for at sikkerhetskritisk personell skal kunne komme seg på jobb. Men Høie oppfordrer nordmenn til å begrense bruk av kollektiv transport og droppe feriereiser til utlandet. Han ber også nordmenn om å unngå hamstring.

– Butikker skal også være åpne, sier helseministeren.

Ikke bruk besteforeldre som barnevakt

Solberg understreket at barn av helsearbeidere og andre med samfunnskritiske funksjoner, vil få hjelp til å passe sine barn slik at de kan gå på jobb. Hun advarte også å bruke besteforeldre som barnevakter fremover, siden eldre mennesker er spesielt utsatt for smitte.

Regjeringen vil åpne opp for at foreldre får flere sykedager for å være hjemme med barn fremover.

– Vi må alle beskytte oss selv - for å beskytte hverandre. Vi har kommet oss gjennom tøffe tider før, og jeg er sikker på at vi vil klare det nå, sa statsministeren.

Tiltakene kan utvides til å gjelde utover 26. mars hvis det er behov for dette.

Flere vil dø

Per i dag er det 621 tilfeller av koronaviruset i Norge. 163 av disse ble rapportert inn i løpet av onsdagen, melder FHI. 384 av disse er smittet i utlandet. Det er ikke foreløpig meldt om dødsfall knyttet til koronaviruset, men det er forventet at det vil skje.

- Scenarioene viser at flere mennesker vil dø av coronaviruset i Norge, sa Solberg under pressekonferansen.

Det er flest tilfeller av koronasmitte i Oslo (166) og Viken (154). Gjennomsnittsalderen på de smittede er 46,2 år og de fleste er menn.

Oslo og Bergen først ut

Torsdag formiddag gikk byrådet i Oslo og Bergen ut selv med beskjeden om at alle skoler og barnehager i Norges største byer skal stenges fra og med mandag. I Oslo gjelder dette «inntil videre», mens i Bergen skal alt være stengt de neste 14 dagene.

Torsdag morgen fikk Solberg kritikk av Aps leder Jonas Gahr Støre for å vise for utydelig ledelse. I går kveld ga den danske statsministeren Mette Frederiksen beskjed om at alle landets skoler og barnehager skal være stengt i to uker.

På spørsmål om hun ville bli mer tydelig, svarte Solberg slik:
– Nå er jeg mest opptatt av å lede dette i en vanskelig situasjon, ikke å snakke om hva som er tydelig og lederrolle, sa Solberg.

Da DN stilte spørsmål om sammenligning mellom Frederiksens respons og Solbergs, avbrøt statsministeren intervjuet.

Under pressekonferansen ved Statsministerens kontor fikk hun spørsmålet på ny, og svarte slik:

– Danmark holdt pressekonferanse i går kveld. Vi holder i dag. Det viktigste er å gjøre tiltakene på det riktige tidspunktet, sier Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.