– Jeg tror ikke Enovas styre la vekt på regjeringens bomforhandlinger som pågår nå da det traff sin beslutning om i gi støtte. Dette har det vært arbeidet med i flere år, vi har lenge ønsket å få havvindprosjektet realisert, sa Erna Solberg da pengene ble delt ut torsdag.

En tilfreds klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) protesterte ikke.

– Det er et unikt system når vi kan bidra til så store investeringer uten av det går ut over Eovas andre klima- og miljøbidrag. Vi i Venstre har stått på i flere år for å få økt Enovas budsjetter, sier han.

Andre spørsmål om hvor, når og hvordan regjeringens bomforhandlinger skrider frem ble stort sett besvart med «ingen kommentar» – og et uttrykt ønske om at det skal være mulig å finne en løsning.

2,3 milliarder i statstøtte

Det statlige klima- og miljøforetaket Enova gir tilsagn om 2,3 milliarder kroner i statsstøtte til Equinor og parternes Hywind-prosjekt. Dette er Enovas største enkeltbevilgning noensinne. I 2018 Delte Enova ut i alt 2,1 milliarder kroner til 987 miljøtiltak i norske bedrifter og i vel 14.000 husholdninger.

Hywind-prosjektet skal etter planen bygges ut med 11 flytende havvindmøller i Tampen-området. Dette er nær Snorre- og Gullfaksfeltene. Et hovedformål er at feltene i fremtiden skal drives med strøm i stedet for med gassturbiner. Elektrifisering kan etter de foreløpige analysene kutte CO2-utslipp på 200.000 tonn i året – utslipp tilsvarende 100.000 biler.

I tillegg regnes det som svært interessant næringsmessig å komme opp i førstedivisjon når det gjelder å utvikle og drive flytende vindmøller over store dyp til havs.

– Vi gir et bidrag til et ekstra steg fremover. Jeg mener det kan bli begynnelsen på et industrieventyr, der vi bruker teknologien utviklet gjennom 50 år inn i fornybaralderen, sa statsminister Erna Solberg.

Å få kostnadene på havvind ned til et kommersielt nivå ved hjelp av teknologi utviklet i oljesektoren, håper regjeringen skal gi store markedsmuligheter – og etter hvert gi kutt i klimagassutslippene i mange land.

Bidrar mer

De kommersielle partnerne skal ta sin endelige beslutning om å gå i gang med Hywind i løpet av høsten. Drift av vindmøller med betongflytere som er 18 meter i diameter og skal stikke 90 meter dypt, skal etter planen starte på tampen av 2022. Equinor vil ikke oppgi hvor stor andel av totalt budsjett som blir dekket av statens milliarder – utover at utbygging ville vært umulig uten.

Staten bidrar på et vis mer enn med Enova-milliarder, fordi elproduksjonen fra vindmøller delvis skal erstatte gassturbiner på oljeplattformene. Prosjektene skal inn under det gunstigere oljeskattregimet, det syntes statsminister Erna Solberg torsdag at var helt rimelig

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.