I forrige uke spurte Arbeiderpartiets Terje Aasland spurte om fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) mobiltelefon har blitt kompromittert.

Bakgrunnen er avsløringen av at Sandberg i flere omganger har hatt med seg jobbtelefonen til høyrisikoland. Nå har statsminister Erna Solberg svart på spørsmål fra Stortinget om turen.

Sandberg, som gikk av på mandag, har svart på spørsmålet til Aasland.

– På reisen til Kina 20. – 28.mai 2018 medbragte jeg også min tjenestetelefon, noe som er i strid med gjeldende retningslinjer i departementet. Dette var feil. Jeg fulgte heller ikke rutinen for varsling av medbrakt tjenestetelefon til eget departement. Verken jeg eller andre i departementet som i løpet av reisen fikk kjennskap til at telefonen var med, rapporterte til sikkerhetsansvarlige i departementet slik departementets retningslinjer tilsier. Jeg har benyttet samme tjenestetelefon i perioden fra Kina-reisen til og med feriereisen til Iran, skriver han i svaret.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland varsler at hans parti vil spørre mer om saken.
Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland varsler at hans parti vil spørre mer om saken. (Foto: Fartein Rudjord)

Arbeiderpartiet er ikke fornøyd

Aasland er ikke fornøyd med svaret han har fått, og varsler at partiet vil stille nye spørsmål til regjeringen.

– Min umiddelbare reaksjon er at jeg synes det er urovekkende at statsministeren oversender dette til statsråden det er stilt spørsmål om. For meg virker det som om statsministeren ikke tar disse alvorlige sikkerhetsspørsmålene på alvor, sier han.

Det er grunn til å stille spørsmål til i hvilken grad Solberg tar sikkerhetsproblematikken på alvor, mener Aasland.

Omstridt ferietur

Det var i slutten av juli det ble kjent at Sandberg var på ferie i Iran med den norsk-iranske kjæresten Bahareh Letnes (28). Statsminister Solberg har kritisert statsråden for å ha brutt flere regler, både når det gjelder sikkerhet og informering vedrørende ferieplanene. Det var DN som først omtalte at Nærings- og fiskeridepartementet ikke kjente til at Sandberg var i Iran.

Samtidig har hun understreket at hun fortsatt har tillit til ham.

En rekke sikkerhetseksperter har uttalt at Sandbergs jobbtelefon sannsynligvis ble overvåket da han tok den med til Iran på ferien, noe som har fått en rekke opposisjonspolitikere til å reagere. Sandberg har også tatt med seg jobbtelefonen på tur til Kina, noe som først ble omtalt i DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lær å stupe av en 14-åring
Malena Lisken (14) kommer med tips for å forbedre stupe-teknikken din.
00:48
Publisert: