Solen skinner og fuglene kvitrer i Parkveien når statsminister Erna Solberg innleder talen.

– Jeg tar sommerferie med visshet om at mange piler peker opp for norsk økonomi og samfunn. Den økonomiske veksten er solid og forventes å ta seg enda mer opp, innleder Solberg.

Det er nå gått et halvt år siden Jeløy-plattformen ble lagt frem. Statsministeren nevner inkluderingsdugnad, integreringsløft og kompetanseformen «Lære hele livet», som initiativer dette halvåret.

Ifølge statsministeren har det mest problematiske vedtaket denne våren vært innstramningen av innleid arbeidskraft. Hun mener vi vet for lite om konsekvensene dette kan få for små og mellomstore bedrifter.

-Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket og være åpen for endringer hvis vi ser utslag for små og mellomstore bedrifter.

Internasjonal uro

Selv om Solberg mener den politiske situasjonen er stabil, mener hun Norge har store utfordringer internasjonalt.

– Måten vi samarbeider på internasjonalt er under press. Norge er et lite land og er bygget opp på våre fortrinn. Vi eksporterer varer vi er gode til å lage, og importerer de vi er mindre gode på. Vi har mye tape på verdenshandelen mindre.

Hun nevner også at det nylig er besluttet å bevege seg mot å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar, men kan ikke svare på når dette målet blir nådd.

– Det ligger fortsatt dypt interessefellesskap mellom USA og Europa. Dette er et fellesskap vi har hatt siden annen verdenskrig, men stilen til Trump er kanskje mer direkte enn Obama, sier Solberg.

Vil ikke være sensor

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) trekk seg etter at hun på Facebook hevdet at Arbeiderpartier setter terroristenes rettssikkerhet over nasjons sikkerhet.

På spørsmål om hva statsministeren tenker om utspillene til Listhaug er svaret at hun ikke kan være sensor for hva de andre regjeringspartiene sier.

– Jeg synes ikke det er grunnlag for at jeg skal kommentere alle utspill som kommer fra andre partier, sier Solberg.

Statsministeren bruker også talen til å strekke ut en hånd til Kristelig Folkeparti (KrF). Hun nevner at de har funnet gode løsninger med partiet.

– Det er opp til KrF om de skal fortsette i eller utenfor regjeringen. De skal få tenke i fred, uten oss fra sidelinjen, men vår dør er åpen, sier Solberg.

Hun kommer også med et lite stikk til venstresiden.

– Den korte oppsummeringen er at den politiske situasjonen er stabil, selv om jeg neppe kan anklages for å overdrive når jeg sier den er mest stabil på borgerlig side, sier Solberg.(Vilkår)