Onsdagens pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H), kulturminister Trine Skei Grande (V) og finansminister Siv Jensen (Frp) handlet egentlig om utvidelsen av regjeringen. Men allerede i første del av spørsmålsrunden fikk de tre partilederne spørsmål om hvordan varslingssakene i Høyre og Frp og ryktespredningen rundt Venstre-lederen har påvirket regjeringsforhandlingene.

– Dette er krevende saker. Det har vært krevende for alle oss tre. Det har vi merket når vi har forhandlet på Jeløya, ikke minst sist helg, sier Solberg.

– Som ledere har vi alle ansvar for at partiene våre jobber på en god måte. Det gjelder både meg og Siv, at vi gjør en god jobb på de sakene. Trine sin sak er annerledes. Det påvirker selvfølgelig arbeidet vårt, men samtidig må vi være opptatt av det som er hovedprosjektet vårt nå, det er å lage en ny regjering. Og så skal vi i vårt parti ta godt vare på dem som har varslet. Det har vi laget et system for og det skal vi følge opp videre, sier Solberg.

«Situasjonen stiller seg annerledes nå»

Solberg sier at hun først ikke var kjent med det fulle alvoret i varlsingssaken mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, da Riise for en uke siden valgte å trekke seg fra ledervervet.

– Det preget også min umiddelbare kommentar. Situasjonen stiller seg annerledes nå, i lys av det vi vet. Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt, om hvem denne saken var lei for. Det var i et helt annet scenario enn det vi ser i dag, sier Solberg.

Til NRK sa Solberg forrige torsdag at «dette er en veldig lei sak, både for Kristian og for Høyre».

Partiet opplyste først at den ikke var kjent med at det var kommet inn konkrete varsler om saken før Tonning Riise trakk seg. Senere innrømmet partiorganisasjonen at dette var feil og at den hadde sviktet grovt i håndteringen av varslene.

I ettertid er det også kommet inn flere varsler mot den tidligere Unge Høyre-lederen.

– Vi har flere ganger gjentatt at Høyre innrømmer svikt i håndteringen og at vi beklager det. Svikten har blant annet handlet om at varsler ikke ble håndtert godt nok i både Høyre og Unge Høyre. At vi nå ikke klarer å avklare alle sider om hvorfor det har sviktet, er heller ikke bra, sier Solberg.

Hun peker på at det er innført nye rutiner, blant annet at alle varslingssaker skal håndteres skriftlig.

– Som leder er jeg og vil være opptatt av å følge opp at den nødvendige kulturendringen skjer, og at vi gjennomfører tiltak som hindrer at lignende skjer igjen.

– For meg er det overordnet at Høyre og Unge Høyre skal være et trygt sted, sier Solberg.

«Jobben er ikke gjort»

Solberg innledet pressekonferansen med å si at det er historisk at tre kvinnelige partiledere danner regjering.

– Vi bygger videre på et godt samarbeid mellom våre tre partier. Vi finner gode løsninger sammen og har som intensjon at vi hele tiden spiller hverandre gode, sier Solberg.

– Vi presenterer et sterkt lag med et felles mål; at Norge skal være et land med muligheter for alle. Sammen skal vi sikre velferdssamfunnet, sier Solberg.

Finansminister Siv Jensen understreker at en av de viktigste oppgaven for regjeringen blir å legge til rette for at det blir skapt flere arbeidsplasser.

– Trygge og lønnsomme arbeidsplasser er grunnlaget for vår velferd, sier Jensen.

Hun er glad for at det er optimisme og lysere utsikter i norsk økonomi ved inngangen til året.

– Det er bra, men jobben er ikke gjort, understreker Jensen.

Fikk jobben hun ønsket seg

Trine Skei Grande sier det er en stor dag for Venstre.

– Venstre sin jobb har vært å påvirke denne regjeringen til å bli grønnere og rausere, sier Trine Skei Grande

– Vi er glad for at begrepet blågrønn regjering begynner å sette seg, sier hun

Partiet får tre av statsrådene i den utvidede regjeringen.

– Venstre er glad for at vi har fått de statsrådene vi har fått, sier Skei Grande.

Ola Elvestuen blir klima- og miljøvernminister og Iselin Nybø blir forskning- og høyere utdannelsesminister.

– Vi satser på klimapolitikk og forskning, sier Venstre-lederen.

Selv blir Trine Skei Grande kulturminister.

– Jeg skal innrømme at jeg fikk jobben jeg ønsket meg – helt på ordentlig, sier hun.

– Så, folkens, var det slik at ikke alle dere så for dere meg som idrettsminister. Men jeg lover å gå løs på det med engasjement, sier Venstre-lederen.(Vilkår)

Bitcoin har ingen fundamental verdi, og kan gå i null.
01:21
Publisert: