Erna Solberg la ikke skjul på det har vært mange tøffe kompromisser mellom de fire partiene i sin landsmøtetale fredag.

– Vi er fire partier som skal sette sitt preg på samarbeidet. Det betyr at alle, også Høyre, må både gi og ta, sa statsminister Erna Solberg på talerstolen på Thon Hotel Gardermoen.

Solberg hentet frem et sitat fra sin avdøde partikollega Jan P. Syse om samarbeid for å understreke viktigheten av samarbeid.

– Ekteskapet har mange sorger, men sølibatet har ingen gleder.

Solberg understreker viktigheten av å vise de andre partiene respekt i de politiske dragkampene.

– Vi får gjennomslag for vår politikk fordi vi samarbeider med andre og har respekt for dem vi samarbeider med. Vi får ikke gjennomslag for alt, men retningen må være riktig, uttalte hun.

Spark til pressen

Solberg fikk av trampeklapp av om lag 700 mennesker, som i løpet av helgen skal delta i eller bare lytte til debatter om alt fra lakseskatt, Natos pengekrav, tiggerforbud, aktiv dødshjelp, mobilforbud og fraværsgrense i ungdomsskolen.

Partidelegatene skal enes om tre storresolusjoner og vedta et nytt prinsipprogram for første gang på elleve år.

I tillegg skal partiet sette egen politikk på dagsordenen, etter en vinter hvor nyhetsbildet har vært dominert av arbeidet med å få på plass en borgerlig flertallsregjering, og dystre meningsmålinger for småpartiene og tøffe kompromisser.

Solberg høstet humring i salen, da hun å ga et lite spark til pressen som har vært skeptiske til et borgerlig firepartisamarbeid, og leste opp flere kommentarer høyt.

– Jeg kunne sitert mange flere, men jeg skal spare salen og bakerste benk for dette, sa hun.

Kampklar statsminister

Høstens kommunevalg var ikke overraskende et tema i landsmøtetalen. Målet til Solberg er å sørge for at halve Norges befolkning bor i blå kommuner. Høyre har i dag 76 ordførere, ifølge NTB.

Et viktig mål i valgkampen blir å sikre blå seier i byene Oslo, Bergen, Tromsø og Bodø. Så langt ser det ut til å bli svært vanskelig.

På de siste beregningene til Poll of polls, først gjengitt av NTB, ligger Høyre an til å få 26,5 prosent av stemmene i kommunevalget, en fremgang på 3,3 prosentpoeng fra 2015.

Fra talerstolen ga Erna Solberg uttrykk for at hun var kampklar.

– Det var en stor laginnsats som ga oss valgseieren i 2017. Denne høsten skal vi klare det igjen.

Tøffe tak

I talen la Solberg vekt på at det norske samfunnet er i en krevende omstilling.

– Nye, grønne løsninger skal erstatte jobber som faller bort. Digitalisering, robotisering og kunstig intelligens endrer hverdagen i yrke etter yrke, uttalte Solberg.

Hun mener det digitale skiftet generelt sett gjør samfunnet bedre.

– Samtidig må vi ta inn over oss at endringer kan være krevende for dem som rammes av dem.

Hun tilføyer at oljealderen har vært og er bra for Norge.

– Nå står vi foran nye skifter. Da må spørsmålet være: Hvordan skal vi klare dette uten å sette enkeltmennesker på utsiden?

Terrorangrepet i New Zealand

Landsmøtet ble innledet med ett minutts stillhet for å hedre de som er rammet av terrorangrepet på New Zealand.

Erna Solberg sier hun er dypt berørt etter terrorangrepet hvor 49 mennesker ble drept og 20 alvorlig såret i angrep mot to moskeer i Christchurch på øya fredag. Tre er pågrepet, deriblant en som er siktet for drap.

– Dette er sjokkerende og opprørende.

Hun sier angrepet vekker vonde minner.

– Angrepet minner de vonde minnene fra terroren i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Det siste døgns store politiske sak – siktelsen mot justisminister Tor Mikkel Waras samboer – ble ikke nevnt med et ord i statsministerens tale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: