– Jeg sikter mot neste valg, sier Erna Solberg.

Det sa avtroppende statsminister Erna Solberg da hun møtte pressen dagen derpå utenfor statsministerboligen i Parkveien.

Solberg vil fortsette å lede Høyre fremover i opposisjon, så lenge partiet vil ha henne.

– Det er en ære å få lov til å lede Høyre, og for øyeblikket er min innstilling at jeg ønsker å fortsette å lede Høyre. Jeg er motivert til å stå på videre. Jeg vil fortsette å lede Høyre, sier Solberg.

Hun sier målet for Høyre fremover er en bred borgerlig samling. Solberg bekrefter at målet er at hun selv kommer tilbake som statsminister ved neste stortingsvalg, i 2025.

– Bedre enn fryktet

Solberg ser et lite lyspunkt, tross valgnederlaget.

– Det gikk litt bedre enn fryktet, men likevel en tilbakegang for Høyre, sier Solberg.

Høyre karret seg så vidt over 20 prosent, og endte til slutt på 20, 5 prosent. Partiet får inn 36 mandater på Stortinget i neste periode, ni færre enn i inneværende stortingsperiode.

Solberg påpeker at tilbakegangen for Høyre på 4,5 prosentpoeng er like stor som for Jens Stoltenberg og Ap i 2013, også etter åtte år i regjering. Hun sier det er vanskelig i Norge å bli valgt til en tredje periode, og at det er naturlig at velgerne nå vil ha noe nytt.

Hun sier hun ser tilbake på de siste åtte årene i regjering med stolthet, og hun takket både nåværende og tidligere regjeringspartnere, og opposisjonen.

Solberg trekker særlig frem oljeprisfallet og korona som faktorer som har vanskeliggjort arbeidet i regjering.

– Den største utfordringen for Norge fremover er å sikre grunnfinansieringen av velferdsstaten, sier Solberg.

Hun ønsker nå Jonas Gahr Støre lykke til.

Har snakket med kongen

Solberg sier hun har snakket med kongen tirsdag, og at hun vil levere sin avskjedssøknad i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet 7. oktober. Etter dette vil hun anbefale kongen å be Jonas Gahr Støre danne regjering, hvis det er grunnlag for dette.

Inntil videre fortsetter altså regjeringen i en overgangsperiode frem til den nye regjeringen tar over.

– Vi vil ikke sende forpliktende signaler internasjonalt eller ta beslutninger i kontroversielle saker i denne perioden. Men vi vil fremme saker i Stortinget og sørge for fremdrift i saker der det er nødvendig, slik tradisjonen er i Norge, sier Solberg.

Hun sier regjeringen også fortsatt har fullmakt til å håndtere kriser.

– Det betyr at vi vil fortsette å håndtere koronasituasjonen frem til en ny regjering er på plass, sier Solberg, ifølge NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.