«Folk kaller meg en gudegave til finansnæringen».

Dette er resultatet statsminister Erna Solberg (H) fikk da hun testet Finansministerspillet.

Spillet, som DN nylig lanserte, gir deltagerne en score basert på både popularitets- og økonomipoeng. Statsministeren var så fornøyd med sitt resultat at hun onsdag postet et bilde av dommen på billeddelingstjenesten Instagram. Her skriver Solberg følgende:

«Har prøvd DNs finansminstertest. Dette er resultatet, så får vi se i morgen når vi legger frem statsbudsjettet. Både poeng på økonomi og ikke bli upopulær».

Statsbudsjettet for 2018 legges frem torsdag.

«Det var et morsomt spill, men budsjettarbeidet var litt vel enkelt :-)», skriver Solberg i en tekstmelding til DN.

«Valgene vi må ta i det virkelige budsjettet er litt mer vanskelig», skriver statsministeren.

To spørsmål

Spillet er utviklet etter idé av DN-journalist Einar Takla. På veien mot den endelige dommen kan spillerne få blant annet følgende spørsmål:

  • Kringkastingssjef Thom Jørund Erikson står utenfor kontordøren din. Hva vil du gjøre med tv-lisensen?
  • Financial Times ringer. Hva synes du om det rekordlave rentenivået?
  • USAs president Donald Trump vil gjøre Norge til knutepunkt i handelen med Europa, men krever til gjengjeld at vi støtter ham i tykt og tynt. Hva gjør du?

Det er hvordan man svarer på de ulike alternativene man møter på veien som avgjør hvilken dom man ender opp med i form av en DN-forside. Solberg klarte altså å score høyt på økonomi, samtidig som hun unngikk å bli upopulær blant folket.

Økonomer bekymret

Finansdepartementet vil torsdag klokken 08.00 offentliggjøre de makroøkonomiske nøkkeltallene i statsbudsjettet. To timer senere, klokken 10.00, legges resten av budsjettet frem.

DN skrev tidligere i uken av flere økonomer frykter at regjeringen vil legge opp til for høy oljepengebruk. Dette ble begrunnet med at økonomien er på rett kjøl, og at det er bedre å spare handlingsrommet til senere. Økonomene anslår at regjeringen i budsjettet vil bruke mellom 227 og 234 milliarder kroner – en økning i oljepengebruken på mellom ni og 13 milliarder kroner.

Tirsdag uttalte finansminister Siv Jensen til DN at det er «På tide å gi mindre gass», uten at hun utdypet dette.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: