– I går sa statsministeren at vi skulle gjøre det som trengs for å sikre norsk økonomi, norske jobber og for å bistå næringslivet, store som små. I dag varsler vi at vi etablerer to låne- og garantiordninger for å trygge norsk næringsliv og norske jobber på til sammen minst 100 milliarder kroner, sier finansminister Jan Tore Sanner søndag.

Han og statsminister Erna Solberg holder søndag kveld en pressekonferanse der det blir lagt frem nye tiltak for næringslivet.

Sanner skisserte to ordninger på pressekonferansen:

  • Den ene er en statlig lånegaranti for banklån, særlig rettet mot små og mellomstore bedrifter. Kriserammede bedrifter skal dermed lettere skaffe seg likviditeten de trenger for å komme gjennom krisen. Ordningen gjelder for nye lån til bedrifter som bankene vurderer til å være lønnsom på sikt. I første omgang skal den ha en ramme på 50 milliarder kroner, som kan bli økt om det er behov for det.
  • Den andre ordningen er rettet mot de største bedriftene i Norge, som i større grad låner penger gjennom obligasjonsmarkedet. Regjeringen foreslår derfor å gjenopprette Statens obligasjonsfond. Tiltaket skal gi økt likviditet og kapitaltilgang i obligasjonsmarkedet. Fondet skal ha en ramme på inntil 50 milliarder kroner, og forvaltes av Folketrygdfondet.

Forslaget skal legges frem for Stortinget så snart som mulig.

Flere tiltak

På pressekonferansen det også varslet at regjeringen vil utsette innbetalingen av arbeidsgiveravgiften som forfaller 15.mai, og at det fremover vil komme det statsministeren beskrev som «flere og bredere tiltak».

Regjeringen har i de siste dagene kommet med en rekke svært inngripende tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset, deriblant nedstengning av barnehager, skoler, treningssentre, barer og restauranter.

I helgen har det også kommet kraftige innstramninger i flytrafikk.

Begrense utbruddet

– Den viktigste jobben vi som samfunn har nå, er å begrense utbruddet av koronaviruset mest mulig for å redde liv, sier statsminister Erna Solberg.

– Men tiltakene vi har iverksatt rammer norske bedrifter og selvstendig næringsdrivende hardt, spesielt innen reiseliv, restauranter, idrett og kultur. For å nevne noen, legger hun til.

Derfor kommer det nå et krisefond. Dette er fordi bedriftene og selvstendig næringsdrivende «opplever å ha liten eller ingen inntekt som følge av koronaviruset», ifølge finansminister Sanner.

– Men de har faste utgifter som de må betale. Det betyr at de fort kan komme i en likviditetsskvis – kontoen er tom, sier han.

Tidligere søndag møtte regjeringen flere organisasjoner fra næringslivet for å få innspill til målrettede tiltak i den krevende økonomiske situasjonen. Det var også et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.

Behandles mandag

Krisefondet kommer i tillegg til tiltakene for næringslivet som regjeringen varslet fredag, inkludert endringer i permitteringsreglene, utsatt frist for forskuddsskatt og midlertidig oppheving av avgifter for flyselskaper. Prisen for de tiltakene er på 6,5 milliarder kroner.

Regjeringen har ikke flertall alene, og trenger støtte fra opposisjonen på Stortinget for å få gjennom tiltakene. Allerede fredag, da de første tiltakene ble lagt frem, varslet både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet at de ikke vil støtte pakken. Siden har det vært forhandlinger i finanskomiteen på Stortinget gjennom helgen.

Stortinget vil begynne behandling av tiltakene mandag.

– Jeg opplever at det er et godt arbeid på Stortinget rundt de tiltakene som regjeringen leverer nå, sa statsministeren på pressekonferansen søndag kveld.

Søndag ettermiddag har 1077 personer blitt smittet av koronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet. Tre har mistet livet. Men ifølge instituttet er det flere smittede enn tallene viser, og mange testes ikke. Kun viktige yrkesgrupper og alvorlig syke som har symptomer blir testet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.