Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie orienterte tirsdag ettermiddag om det videre arbeidet med å håndtere korona-utbruddet i Norge.

Norge har snart vært stengt i to uker. Regjeringen har nå konkludert med at tiltakene må fortsette til over påske, til 13. april.

Ifølge Solberg viser nye beregninger at det var riktig å sette inn de mest inngripende tiltakene i fredstid.

- Før de strenge tiltakene smittet hver koronasmittet 2,4 personer. Hvis det forsatte slik, ville svært mange bli smittet på kort tid, sier Solberg.

Regjeringens mål med å opprettholde de strenge tiltakene er å begrense smittespredningen, slik at hver smittet person maksimalt smitter én person til. Regjeringen håper dette bidrar til at de som blir alvorlige syke, kan få hjelp, uten at helsetjenesten blir overbelastet.

Solberg sier det ikke er mulig å si hvor raskt smitten spre seg, og at det enda vil ta noen dager før vi vet hvor effektive tiltakene fra 12. mars, er.

- Vi kan ikke gi opp, kampen mot viruset må fortsette. Hvis vi lykkes, kan vi myke opp tiltakene. Målet er å ta hverdagen tilbake, sier Solberg.

Ikke reis på hytta i påsken

Helseminister Bent Høie forklarte på pressekonferansen at regjeringen vil videreføre de tøffe tiltakene som stengte skoler, barnehager og universitet, og regler om karantene og isolasjon.

Hytteforbudet opprettholdes.

- Det har aldri vært begrunnet med smittespredning, men kommunenes kapasitet. Vi trenger ikke at hjelpekorps som må hjelpe brukne bein i alpinbakken eller hjerteinfarkt i skiløypa, forklarte Solberg, som la til at hjelpekorpset i kommunen nå må prioriteres til korona-tiltak.

Statsministeren sier regjeringen vil vurdere om man skal myke opp eller stramme til hytteforbudet og andre tiltak i påskeuken, men at det avhenger om reproduksjonstallene, det vil si smittetallet fra en syk person, vil gå ned.

På spørsmål om hva hun vil si til hyttefolket som vil på hytta i påsken, svarte Solberg:

- Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytten - men bli hjemme!

Hold avstand

Regjeringen skjerper rådene om at nordmenn skal holde avstad.

- I det offentlige rom bør du holde én meters avstand. Når du er ute bør man ikke være mer enn fem personer i en gruppe, sa Høie, som understreker at det ikke gjelder familiemedlemmer.

Kulturarrangement, idrettsarangement og organisert idrett, skal fortsatt være forbudt. Barer, restauranter, treningssentre, frisører og andre som driver med kroppspleie skal fortsette å holde stengt.

- Vi opprettholder tiltakene fordi vi tror det vil slå ned på viruset, samtidig forbereder vi oss på at vi ikke lykkes 100 prosent, og ruster opp helsetjenesten, sier helseministeren.

Dramatiske tiltak

Torsdag 12. mars vil bli en dag som huskes i norsk historie: Da varslet Solberg de mest inngripende tiltakene i Norge i fredstid.

Skoler, barnehager og universiteter ble stengt. Det ble forbud mot kulturarrangement, idrettsarrangement og organisert idrett. Barer, restauranter og treningssentre måtte lukke dørene. Alle personer som hadde vært på reise utenfor Norden, ble ilagt karantene.

Tiltakene var ment å vare i to uker, frem til torsdag 26. mars.

I de påfølgende ukene har tiltakene blitt strammet ytterligere inn. Regjeringen har gått inn for et hytteforbud, det vil si at det ikke er lov å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune.

Havner og flyplasser er delvis stengt, og nordmenn bes om å ikke reise inn og ut av landet. Grensen er stengt for utledninger uten oppholdstillatelse i Norge.

Stortinget har også vedtatt en fullmaktslov som gir regjeringen anledning til å endre 62 lover uten å gå via Stortinget. Fullmakten gjelder i én måned.

11 døde

Ferske tall fra FHI viser at i alt 212 norske koronapasienter er lagt inn på sykehus per tirsdag. Det er 19 flere enn i går. 51 får intensivbehandling med respirator.

I alt har 2.566 personer har fått påvist smitte av koronaviruset, noe som er en økning på 196 fra mandag.

I Norge har elleve personer mistet livet som følge av koronaviruset. Gjennomsnittsalderen for de døde er 87 år.

- Som kjent er det så langt 12 mennesker som er døde, mine tanker går til familiene og de etterlatte, sa Solberg da hun åpnet pressekonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.