Til tross for sterk misnøye mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp) i KrF, er det ingen sentrale KrF-politikere som har tatt til orde for at Solberg-regjeringen må gå og erstattes med en Jonas Gahr Støre- og Arbeiderpartiet-ledet regjering.

I KrF veier hensynet til å ha Erna Solberg som landets statsminister tungt.

Per Sverre Kvinlaug (KrF) er ordfører i Kvinesdal kommune i Vest-Agder siden 2015. ---
Per Sverre Kvinlaug (KrF) er ordfører i Kvinesdal kommune i Vest-Agder siden 2015. --- (Foto: Rene Nokland/KrF)

– Vi ser nå at hele regjeringsspørsmålet kommer opp. Det var ikke uventet og vi må selvfølgelig vurdere konsekvensene av dette, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder KrF til DN.

Statsminister Solberg

Søndag kom det flere lekkasjer om at statsminister Erna Solberg vil ta med seg hele regjeringen og gå av dersom KrF og stortingsflertallet stemmer for mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. VG kunne søndag fortelle at denne beskjeden er gitt til KrF-leder Knut Arild Hareide. DN får også bekreftet fra sentralt Høyre-hold at statsministeren stiller kabinettsspørsmål om et flertall ønsker mistillit. Vurderingen er at Stortinget ikke kan bestemme hvem som skal ha hvilken post i regjeringen.

Etter sammenslåingen av Aust-Agder og Vest-Agder KrF, leder Kvinlaug et av de største og mest innflytelsesrike fylkeslagene i KrF.

– Konsekvensen av å felle Listhaug, kan legge til rette for en statsminister Jonas Gahr Støre?

– Det er klart at vi har et historiske bakteppe ved dette valget som vi må ta hensyn til. Vi har vært med å sette inn en regjering og pekt på Erna Solberg som statsminister. Det vil selvfølgelig være viktige elementer. Jeg kommer til å gi mitt syn på landsstyremøtet mandag, sier Kvinlaug til DN.

Har sagt unnskyld

Lederen i Agder KrF understreker at tilliten til Listhaug er svært tynnslitt i KrF, men han viser til at KrF allerede har fremmet og fått vedtatt sterk kritikk av justisministeren.

– Vi må også ta hensyn til at Listhaug har bedt om unnskyldning, sier Kvinlaug.

Sylvi Listhaug på Stortinget. ---
Sylvi Listhaug på Stortinget. --- (Foto: Per Thrana)

Også lederen av Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten, trekker frem at KrF ikke har noe ønske om å felle regjeringen.

– Det at det kan bli stilt kabinettsspørsmål, er et alternativ vi må ta med i vår vurdering når vi skal bestemme oss for hva vi svarer på mistillitsforslaget, sier Høidebraaten og understreker:

– Vi har gått til valg på at vi ønsket Erna Solberg som statsminister og vi har vært en del av regjeringens parlamentariske grunnlag. Det er ikke KrFs ønske å felle regjeringen. Det må eventuelt være et valg Erna Solberg gjør som statsminister om det blir mistillit mot justisministeren. Men det er viktig å presisere at det er ikke det vi ber henne om å gjøre. Dette handler om å ha tillit eller ikke til justisministeren, sier han.

Fikk beklagelsen

Kilder både i KrF, Høyre og Frp understreker overfor DN at selv om KrF holder regjeringen på pinebenken, er det samtidig klart at partiet allerede har fått de beklagelsene partiet krevde.

Tirsdag i forrige uke gikk KrF-leder Knut Arild Hareide ut og krevde at regjeringen måtte beklage Facebook-publiseringen fra Sylvi Listhaug. Hareide påpekte at statsråd Jan Tore Sanner (H), som hadde ansvaret for lovforslaget om å endre statsborgerskapsloven, måtte beklage på vegne av regjeringen. Det gjorde Sanner. I tillegg sa statsminister Erna Solberg unnskyld, og til slutt kom unnskyldningen fra Sylvi Listhaug. Både i Høyre og Frp er oppfatningen at mer kan ikke KrF kreve. Men også kilder i KrF sier til DN at det kan bli vanskelig å ende opp med å støtte et mistillitsforslag fra partiet Rødt, når KrF tross alt fikk innfridd sine krav.

Etter stortingsdebatten torsdag der Sylvi Listhaug og Jan Tore Sanner hadde sagt unnskyld, var KrF-leder Hareide langt på vei fornøyd og han viste til at KrF hadde vært med på å fremme sterk kritikk.

– Det er i utgangspunktet det KrFs stortingsgruppe har ment har vært riktig i denne saken. Det er å gå svært langt, uttalte Hareide.

Men da både Arbeiderpartiet og Senterpartiet klargjorde at de ville støtte mistillitsforslaget mot Listhaug, ble det igjen avgjørende hva KrF skulle falle ned på.

Misliker trussel

KrFs fylkesleder i Oppland, Toril Kristiansen, er den fylkeslederen som går lengst i retningen av å støtte et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

Toril Kristiansen (KrF). ---
Toril Kristiansen (KrF). --- (Foto: Foto: KrF)

– Statsministeren leder landet på en god måte, men det å være statsråd er en veldig ansvarsfull jobb. Ut fra en helhetsvurdering opplever ikke jeg at Listhaug er moden for ansvaret det er å ha en ministerpost. Det håper jeg statsministeren ser og forstår, sier hun.

Lederen i Oppland KrF misliker sterkt at Erna Solberg truer med at hele regjeringen kan komme til å gå av.

– Norge er ikke tjent med regjeringskrise. Men jeg opplever at muligheten for at regjeringen går av blir brukt som en trussel mot KrF, og at det er sånn at hvis vi ikke godtar Sylvi Listhaug, så kaster vi landet inn i en regjeringskrise. Det er feil. Det er kun Erna Solberg som her kan lede landet inn i en regjeringskrise i denne saken, sier hun.(Vilkår)

Listhaug bader i blomster
På Stortinget nærmer det seg mistillit mot Sylvi Listhaug. Men på justisministerens kontor er støtten til å ta og lukte på.
00:46
Publisert: