Tirsdag formiddag vil statsminister Erna Solberg (H) presentere sin utvidede regjering, hvor KrF også er med, sammen med Venstre, Frp og Høyre.

Lekkasjene som har kommet ut tyder på at regjeringen vil bestå av hele 22 statsråder. Men når trønderen Linda Hofstad Helleland (H) må ut av barne- og familiedepartementet på bekostning av Kjell Ingolf Ropstad (KrF), vil det ikke være en eneste trøndervalgt representant i den nye regjeringen.

Det har skapt oppstandelse i Trøndelag.

Tirsdag morgen er det ekstraordinært møte i arbeidsutvalget i Trondheim Høyre.

– Du så hvordan det gikk.

Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er regiondirektør i NHO Trøndelag. Han forstår godt frustrasjonen i fylket.

– De kan ikke late som det ikke betyr noe at regjeringen blir uten trøndere. Det handler om hvor du har din identitet, nettverk og mulighet for nærkontakt, sier Lien.

Lien er tidligere stortingsrepresentant for Frp og var olje- og energiminister i årene 2013–2016.

Lien peker på at det er lang tradisjon for å ha trøndere med på regjeringslaget.

Ifølge Lien er det bare Thorbjørn Jaglands (Ap) regjering som i løpet av de foregående 60 årene har forsøkt seg uten trøndere. Den regjeringen ble kun sittende i litt under ett år, fra oktober 1996 til oktober 1997.

– Du så hvordan det gikk. Dette kan bli en risikosport for Erna Solberg, sier han.

– Risikerer å miste en stemme

– Men hvor har du størst bekymring for tap for Trøndelag?

– Bekymring og bekymring. Men særlig der regjeringen opptrer som samlet kollegium, risikerer Trøndelag å miste en stemme for sine interesser. Regionen er jo blant annet tung på forskning, sier Lien.

Han mener statsrådene i større grad må ta hensyn til hele landet når de arbeider på sine fagområder.

På spørsmål om han han selv kunne tenke seg en plass i regjering igjen, sier han følgende:

– Jeg kjenner lukten av sagmugg.

Men Lien presiserte deretter at han befant seg på Lade i Trøndelag, og følgelig er langt fra Slottsplassen, hvor den utvidede regjeringen skal presenteres i formiddag.

Håkon Hansen: –Oppleves merkelig

Kruse Larsen-rådgiver Bjarne Håkon Hansen, som har hatt tre statsrådposter i Jens Stoltenbergs regjeringer, var innvalgt på Stortinget fra Nord-Trøndelag i tolv år. Han mener dagens regjeringssammensetning gjør det enda viktigere for fylkene å være representert.

– Det vil nok oppleves merkelig og problematisk for Trøndelag, spesielt etter fylkessammenslåingen, å ikke være representetert i regjeringskollegiet. Det er spesielt viktig i en flertallsregjering, der de fleste avgjørelsene blir fattet nettopp i regjeringen, og ikke på Stortinget, sier eksstatsråden.

Han mener en kompensering av statssekretærer og politiske rådgivere i noen grad kan fungere som en støtdemper, men at regionen risikerer å miste en viktig stemme.

– Det kan dreie seg om debatter om lokalisering, om næringspolitikk og om havbruk, som står spesielt sterkt i Trøndelag, der en kan komme dårligere ut hvis man ikke er representert med et regjeringsmedlem, sier han.

Også tidligere arbeidsminister Robert Eriksson fra Frp, som i dag er administrerende direktør i næringsorganisasjonen Sjømatbedriftene, mener viktige stemmer går tapt.

– Jeg er skuffet over at det ikke er funnet plass til en trønder i regjeringen. Det ville vært lettere for oss som næringsaktører å bli hørt med en Trøndelag-representant. Nå må vi i stedet jobbe tettere opp i mot Stortinget, sier han.

Sender klagebrev til Høyre-ledelsen

Tirsdag morgen melder VG at Trøndelag Høyre sender et klagebrev til partiledelsen.

– Vi har nå forfattet et skriv til partiledelsen der vi uttaler at vi ikke er tilfreds med at Trøndelag ikke er representert i regjeringen. Når du skal sette sammen en regjering, er det viktig at alle landsdeler er representert, sier leder Michael Momyr i Trøndelag Høyre til VG.

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande er for øvrig født i Trøndelag, men er innvalgt på Stortinget for Oslo.

Smått med distrikt

I tillegg til trøndernes klage har trolig distriktskommuner merket seg at de er svakt representert i den utvidede regjeringen . Fire har bakgrunn fra småkommuner, men selv disse har bodd en årrekke i Oslo-området . Osloområdet , Bergen og Stavanger dominerer med 12 statsråder.

KrF er best distriktsrepresentert, Kjell Ingolf Ropstad har bakgrun fra Evje og Hornes i Agder, Olaug Bollestad fra Gjesdal ved Sandnes. Høyres forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen kommer fra Båtsfjord, mens samferdselsminister Jon Georg Dale er fra nåværende Volda.

Justisminister Tor Mikkel Wara ble riktignok født i Karasjok. Men allerede i 1987 var han innvalgt bypolitiker i Oslo , og har oppholdt seg der siden

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Denne banker livskiten ut av andre firedørsbiler
Den nye versjonen av Mercedes-AMG GT er den raskeste modellen fra merket. Likevel kan du ta med fire passasjerer og trekke tilhenger.
03:36
Publisert: